Krönika   |  Chefredaktören 26 mars

Michelle Wahrolén: Hur gör man karriär utan att bli chef?

Hur gör man karriär utan att bli chef?
Detta är en krönika. Skribenten står för åsikter i texten.

I hälso- och sjukvården är karriär ofta förknippad med att bli chef eller att forska. Men det finns ändå möjligheter för den som vill avancera utan att kliva in i en ledande roll.

Som sjuksköterska, biomedicinsk analytiker, barnmorska och röntgensjuksköterska kan du läsa fördjupande kurser och bli specialist inom ditt yrke – ett sätt att avancera och kanske till och med bidra till att förändra vården.

Ett ovanligt men nyskapande alternativ för (ett fåtal) sjuksköterskor är rollen som avancerad specialistsjuksköterska. En specialisering som bryter barriärerna mellan traditionell sjuksköterskevård och läkarens medicinska kompetens. Den
avancerade specialistsjuksköterskan har både omvårdnadskompetens och en utökad medicinsk kunskap. Hen kan göra kliniska bedömningar, ställa diagnoser, ge ordination, medicinsk behandling OCH omvårdnad. Avancerade specialist-
sjuksköterskor har visat sig vara en tillgång i länder som till exempel Finland, Storbritannien, Australien och USA eftersom deras vård har hög kvalitet samtidigt som den är kostnadseffektiv och patientcentrerad.

I Sverige finns än så länge bara ett 30-tal personer som är avancerade specialist-
sjuksköterskor. Vårdfokus har träffat två av dem, Mari Huhtanen och Maria Rännare
i Övertorneå.
Hälsocentralen de jobbar på har satsat på att få ut vården i byarna och där är de två nyckelfigurer.

Att göra karriär i vården behöver alltså inte bara handla om att klättra uppåt i en hierarki utan också om att följa sin passion och specialisera sig. Det kan skapa en win-win-situation för både vårdpersonal och patienter.

Att göra karriär i vården behöver alltså inte bara handla om att klättra uppåt i en hierarki utan också om att följa sin passion och specialisera sig. Det kan skapa en win-win-situation för både vårdpersonal och patienter. Kanske kan dessa innovatörer bana väg för något nytt i sjukvården och öppna nya möjligheter.

Nu befinner sig Vårdförbundet och SKR i slutspurten av avtalsförhandlingarna i HÖK24. Förutom förkortad arbetstid och lön lyfter Vårdförbundet också särskilt yrkesskickliga som en viktig fråga. Inom alla yrkena är tanken att du ska kunna bedömas som särskilt yrkesskicklig om du till exempel är en omdömesgill klippa med lång erfarenhet som bidrar till teamets utveckling, till exempel genom att hand-
leda. När begreppet introducerades i kollektivavtalet för sex år sedan var Vårdförbundets tanke att de särskilt yrkesskickliga skulle ha en löneutveck-
ling på totalt 10 000 kronor mer i månaden under tre år. Läs mer här om hur det gått. Du kan också höra mer om det i vår senaste podd.

Följ oss också här för att ta del av det senaste i avtalsförhandlingarna mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida