Nu drar de första AST-studenterna igång

Nu drar de första AST-studenterna igång
Sofia Holtsäters arbete som sjukhusets HLR-organisatör väckte hennes intresse för att bli anestesisjuksköterska. Nu börjar hon läsa på högskolan i Växjö.

Sofia Holtsäter fick möjlighet att bli anestesisjuksköterska när Kalmar satsar på utbildningstjänster med full lön.

19 augusti 2015

– Jag har tänkt länge att jag skulle vilja bli specialistsjuksköterska och nu blev det möjligt att försörja sig. Utan den här möjligheten hade jag inte tagit steget, säger Sofia Holtsäter.

Hon är en av de som fått en utbildningstjänst, där det ingår full lön och övriga rättigheter. Sedan 2005 har hon arbetat som sjuksköterska på Västerviks sjukhus. Nu ska hon läsa till specialistsjuksköterska inom anestesi på Linnéuniversitetet i Växjö.

Kalmar landsting var först ut i landet att genomföra Vårdförbundets förslag om akademisk specialisttjänstgöring, AST. Därefter följde flera landsting och kommuner efter. Kollektivavtal skrevs förra året, men det är först nu som de anställda sjuksköterskorna hunnit söka utbildningar och fått besked om de blivit antagna. I dagarna börjar de läsa på valfria universitet och högskolor.

HLR väckte intresset

– Det var mitt arbete som samordnare för hela sjukhusets HLR-utbildningar som lockade mig till akutsjukvården. Det känns spännande att bli anestesisjuksköterska. Tidigare arbetade jag i många år på dialysavdelningen med kroniskt sjuka patienter. Den erfarenheten kommer jag också ha nytta av, säger Sofia Holtsäter.

Hennes kontrakt innehöll en paragraf om att antagningen till den sökta utbildningen var en förutsättning för anställningen. Därför var lättnaden stor i mitten av juli när det positiva beskedet från Linnéuniversitetet i Växjö högskola kom.

Får högre lön efter utbildningen

Sofia Holsäter arbetar sedan två år på dagkirurgen och uppvakningsavdelningen på iva. Hon känner därför anestesi- och intensivvårdssjuksköterskorna som hon kommer arbeta tillsammans med.

I AST-avtalet ingår att hon ska både vara med i nästa års lönerevision och sedan få en höjning på omkring 2 000 kronor i månaden när utbildningen är klar.

Hon är nöjd med både löneutvecklingen och att kunna gå utbildningen på betald arbetstid.

– Tidigare har sjuksköterskor gått vidareutbildning för sin egen skull och betalat själva. Visst, jag går också för min skull, men jag ska ändå utföra ett arbete samhället behöver, på samma sätt som specialistläkarna behövs. Läkarna har alltid varit bättre på att hävda sin rätt, men nu får Nightingale-tänkandet ebba ut för sjuksköterskorna.

Fler platser år 2016

Vårdförbundets ordförande i Kalmar, Michelle Dobos Sandell, är nöjd med höstens antagningar.

– Alla parter vet att behovet av specialistsjuksköterskor är stort. Det blev tio platser till hösten, dubbelt så många som planerat. Dessutom fick de 25 som redan går den förra satsningen med bidragsfinansierad vidareutbildning höjd ersättning till sin vanliga lön  från september.

De akademiska utbildningstjänsterna är i olika specialiteter; barnmorska, barn- och ungdom, distrikt, operation, psykiatri och anestesi. År 2016 erbjuds ytterligare 35 AST-tjänster i Kalmar landsting.

Det här är AST – akademisk specialisttjänstgöring

  • Sjuksköterskan har en speciell tjänst och går sin specialistutbildning på universitet eller högskola. Utbildningstjänsten är reglererad i ett kollektivavtal.
  • Utbildningen genomförs till stor del i vårdverksamheten för att integrera teori och praktik. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida