Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Anställning

Tvingad att jobba på annan arbetsplats

Tvingad att jobba på annan arbetsplats
Illustration: Anna Windborne-Brown

Arbetsgivaren har beordrat mig att börja arbeta på en helt annan avdelning på sjukhuset inom regionen. Vad kan jag kräva?

Svar: Arbetsgivaren kan utifrån kollektivavtalet Allmänna bestämmelser och i sin arbetsledningsrätt beordra dig att arbeta inom arbetsgivarens organisation och därmed förflytta/beordra dig inom organisationen. Arbetsgivaren ska ha synnerliga skäl för att kunna motivera en förflyttning och den kan pågå i högst sex månader. I anställningsavtalet kan det ibland framgå att man är anställd hos arbetsgivaren med en placering någonstans i första hand men att arbetsgivaren kan förflytta/beordra dig.

Arbetsgivaren är skyldig att göra en riskbedömning av åtgärden. Då är skyddsombuden viktiga för att se till att arbetsgivaren försäkrar sig om att du får en trygg och säker arbetsplats. Det är också viktigt att du får information och introduktion på arbetsplatsen/placeringen, så att du på ett tryggt och säkert sätt kan arbeta utifrån arbetsmiljölagen och bedriva en patientsäker vård.

Fråga Vårdförbundet!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...