Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten

När kan ett beordrande ske?

När kan ett beordrande ske?
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag jobbar som barnmorska på en arbetsplats som har ont om personal. Det har hänt mer än en gång att jag blivit beordrad att jobba över. Har jag rätt att säga nej och vilken framförhållning måste arbetsgivaren ha?

Beordrat övertidsarbete ska ske i nära anslutning till arbetspasset. Det betyder att
övertidsarbete inte får schemaläggas eller planeras. Det är alltså inte möjligt att beordra flera dagar i förväg eftersom det då anses vara planerad övertid. Syftet är att lösa en akut situation som inte gått att lösa på annat sätt. Beordrat arbete ska vara ett undantag. I princip är du skyldig att arbeta om verksamheten kräver det. Ibland kan det finnas giltiga skäl till att säga nej. Det kan till exempel handla om att du saknar barntillsyn, har druckit alkohol eller att du redan har arbetat mycket
så att du riskerar din hälsa eller patientsäkerheten. Om du och arbetsgivaren har olika bild av vad som är giltiga skäl behöver du kontakta Vårdförbundets rådgivning.

Fråga Vårdförbundet

Här svarar Vårdförbundets rådgivare på frågor från dig som är medlem. Har du en fråga? Ring direkt: 0771-420 420. Eller ställ din fråga på webben: vardforbundet.se. Läs mer från Frågeakuten.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...