Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Etik

Får chefen kolla i min journal?

Får chefen kolla i min journal?
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag och mina kollegor misstänker att vår chef varit inne och kollat i min och mina arbetskamraters journaler. Får chefen verkligen göra det?

3 december 2021

Svar: Chefer får inte gå in i de anställdas patientjournaler. Det handlar om inre sekretess som innebär att det endast är den som behöver uppgifterna i sitt arbete inom hälso- och sjukvården som får ta del av patientuppgifterna. Chefens agerande kan alltså vara fråga om dataintrång och du kan göra en polisanmälan.

Det är viktigt att frågan utreds grundligt av arbetsgivaren och att denne vidtar åtgärder beträffande detta. I åtgärderna kan det ingå att även arbetsgivaren gör en polisanmälan. När det gäller arbetsgivarens utredning och ansvar är det bra att involvera den förtroendevalde på arbetsplatsen. Om frågan inte utreds eller om du känner dig tveksam kring de åtgärder som vidtas, kan du även anmäla det inträffade till
Integritetsskyddsmyndigheten.

Fråga Vårdförbundet!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...