Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten

Ersättning vid sjukskrivning

Ersättning vid sjukskrivning
Illustration: Anna Windborne-Brown

Hej! Jag har en mage som krånglar och måste rätt ofta sjukskriva mig. Hur mycket ersättning får jag när jag är sjukskriven?

Det beror på var du arbetar. Det finns regler i både lag och kollektivavtal. Förutom ersättningen från lag och kollektivavtal kan du ha rätt till ersättning via ditt privata försäkringsbolag. Du behöver själv kontakta ditt försäkringsbolag för att undersöka om du omfattas av en sjuk- eller olycksfallsförsäkring.
Du har rätt till sjuklön från arbetsgivaren de första 14 dagarna i sjukperioden. Sjuklönen omfattar 80 procent av din lön, minus karensavdraget. För dig som arbetar i kommun, region eller kommunalt bolag och omfattas av kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB) gäller följande:
Du behöver ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan från dag 15 i sjukperioden. Från och med dag 15 till och med 90 i sjukperioden har du rätt till extra sjuklön från arbetsgivaren. Det är ett tillägg till din sjukpenning från Försäkringskassan. Den extra sjuklönen motsvarar cirka 10 procent av din lön och betalas ut av din arbetsgivare. Utbetalningen brukar ske per automatik. Prata med din arbetsgivare vid frågor om utbetalning.
Sjuklön dag 15–90 regleras i 28 § 6–7 mom. För dig som arbetar inom kommun, region eller kommunalt bolag och omfattas av kollektivavtalet Allmänna bestämmelser gäller följande: Om du har varit sjukskriven i mer än 90 dagar omfattas du av en sjukförsäkring som heter AGS-KL.
Du behöver själv ansöka om ersättning hos Afa försäkring. Ersättningen motsvarar cirka 10 procent av din lön upp till dag 360 i sjukperioden. Om sjukskrivningen leder till att du får sjuk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan kan du ansöka om månadsersättning från Afa.

Fråga Vårdförbundet

Här svarar Vårdförbundets rådgivare på frågor från dig som är medlem. Har du en fråga? Ring direkt: 0771-420 420. Eller ställ din fråga på webben: vardforbundet.se. Läs mer från Frågeakuten.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...