Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Medlemskap

Försäkring för medlemmar

Försäkring för medlemmar
Illustration: Anna Windborne-Brown

Vilka försäkringar ingår i mitt medlemskap i Vårdförbundet som yrkesverksam medlem?

Svar: I ditt medlemskap ingår en inkomstförsäkring och en stick- och skärskadeförsäkring. Inkomstförsäkringen kompletterar ersättningen som du får från a-kassan vid arbetslöshet och gäller fram till den första i den månad du fyller 65 år. Villkoret är normalt att du varit medlem i Vårdförbundet och i en a-kassa minst tolv månader och fortfarande är medlem. Du behöver även vara berättigad till a-kasseersättning och ha en inkomst som överstiger 25 025 kronor. Obs: I och med tillfälliga förändringar i a-kassereglerna räcker det just nu att du har varit med i a-kassan i tre månader för att omfattas. Taket har också tillfälligt höjts så att det motsvarar 80 procent av en ersättningsgrundande inkomst upp till 33 000 kronor per månad.

Genom Vårdförbundets inkomstförsäkring får du skydd på inkomster upp till 80 procent av en ersättningsgrundande inkomst upp till 60 000 kronor per månad. Ditt skydd sträcker sig under längst 200 dagar. Om du har en ersättningsgrundande inkomst under 33 000 kronor men över 20 900 kronor per månad, omfattas du av inkomstförsäkringen från dag 101 till 200.

Stick- och skärskadeförsäkringen gäller för alla medlemmar upp till 67 år om du blir smittad av hiv/aids, hepatit C eller mrsa i yrkesutövandet.

Utöver dessa försäkringar har du möjlighet att teckna förmånliga person- och sakförsäkringar genom Folksam till ett rabatterat pris, till exempel olycksfalls-, liv- och sjukförsäkring. Dessa tecknas direkt hos Folksam.

Fråga Vårdförbundet Direkt!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...