Frågeakuten

Vårdfokus experter svarar på frågorna som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Lön

Hur stor är potten?

Hur stor är potten?
Illustration: Anna Windborne-Brown

Hur mycket är potten i årets lönerevision? Finns det en särskild pott till särskilt yrkesskickliga? Har staten skickat särskilda pengar till regionerna för att sjuksköterskornas löner ska kunna öka?

5 november 2019

Svar: Någon egentlig pott finns inte när ett löneavtal är sifferlöst, som HÖK 19 är. Pott förekommer bara då det finns ett bestämt krontal eller en viss procent i avtalet. Alla löneökningar ska betalas av den personalbudget som varje region, landsting, kommun eller företag har. Det finns således ingen särskild pott för särskilt yrkesskickliga. Landstingens och kommunernas budgetar beslutades förra året, alltså innan löneavtalet var klart. Det använder många arbetsgivare som ursäkt för att inte ge några större lönelyft.

HÖK 19 är ett treårigt avtal och nästa lönerevision blir redan tidigt i vår och ska gälla från den 1 april 2020, så utfallet går ännu inte att värdera. Statsbidragen till landstingen/regionerna har ökat och en del av dessa pengar är riktade till personalinsatser. Dessa medel är dock inte specifikt riktade till löner.

Fråga Vårdförbundet Direkt!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställ din fråga på webben.

Här hittar du fler frågor från frågeakuten!

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Anställning

arbetsmiljö

Arbetstider

Chef

covid-19

etik

ledighet

Lön & avtal

Medlemskap

pension

sjukskriven

Student

Övriga frågor