Frågeakuten

Vårdfokus experter svarar på frågorna som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Arbetstider

Schemat höll på att knäcka mig

Schemat höll på att knäcka mig
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag pluggar till biomedicinsk analytiker och blir klar till sommaren. Jag funderar på om jag gjort fel yrkesval. Jag jobbade hela förra sommaren på ett akutlabb och var helt slut när skolan började i höstas. Jag upplevde arbetstiderna som väldigt påfrestande, särskilt att efter kvällstjänstgöring börja tidigt dagen därpå. Är det verkligen tillåtet att ha den typen av scheman?

5 januari 2020

Svar: Du har gjort en viktig erfarenhet under sommaren. Dåliga arbetstider kan förändras, så misströsta inte. Det schema som du har erfarit är tyvärr inte ovanligt i vården men det innebär inte att det är okej. Det du upplevt som tungt är just de arbetspass som du pekar på, när enheten schemalagt en morgontur dagen efter en kvällstur. Då får du helt enkelt för lite vila.

Under vissa förutsättningar går det att lägga arbetstiderna så utan att direkt bryta mot arbetstidslagen men eftersom nästan alla upplever detta som mycket påfrestande menar Vårdförbundet att det är ett brott mot arbetsmiljölagen. Många medlemmar upplever samma sak som du och vi kämpar därför mot denna typ av schema. Prata med ditt skyddsombud och lyft frågan på en arbetsplatsträff, för att ändra schemat. Många har vant sig vid att de har dåliga scheman och reagerar inte längre. Därför är det viktigt att du som ung och ny får stöd av ditt skyddsombud att agera.

Fråga Vårdförbundet Direkt!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställ din fråga på webben.

Här hittar du fler frågor från frågeakuten!

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Anställning

arbetsmiljö

Arbetstider

Chef

covid-19

etik

ledighet

Lön & avtal

Medlemskap

pension

sjukskriven

Student

Övriga frågor