Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten

Nya chefen ändrar villkoren

Nya chefen ändrar villkoren
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag har av min förra chef fått bisyssla godkänd. Den godkändes utan några villkor eller särskilda bestämmelser. Jag har ingen sjukfrånvaro, tar de extrapass jag blir ålagd och är tillgänglig när min huvudarbetsgivare ringer in mig. För ett halvår sedan fick vi en ny chef som ringer till mitt andra arbete för att höra hur och när jag jobbar. Efter det får jag veta att jag bara tillåts ta tre eller fyra extrapass per månad hos den arbetsgivare där jag jobbar extra. Chefen låter också meddela att hen kommer göra uppföljning av hur jag jobbar där genom att göra stickprovskoller med ojämna mellanrum. Är det verkligen tillåtet för en arbetsgivare att göra en sådan koll? Jag känner mig både ifrågasatt och kringskuren.

I lag och avtal finns dessvärre inget som hindrar din chef att göra som hen gör. Det innebär alltså att det står din chef fritt att höra av sig till den arbets-
plats där du arbetar extra för att göra de efterforskningar som hen gjort. Man kan ju också tycka att chefen redan från början skulle ha upplyst dig om att hen bara tänker godkänna tre till fyra pass i månaden som bisyssla. Att arbetsgivaren ringer och kollar är heller inget som bygger vare sig tillit eller förtroende mellan chef och medarbetare, lika lite som att hota med att göra stickprovskontroller.

Fråga Vårdförbundet

Här svarar Vårdförbundets rådgivare på frågor från dig som är medlem. Har du en fråga? Ring direkt: 0771-420 420. Eller ställ din fråga på webben: vardforbundet.se. Läs mer från Frågeakuten.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...