Kriget i Ukraina

Ett år av krig i Ukraina – med vården i skottlinjen

Ett år av krig i Ukraina – med vården i skottlinjen
En förstörd sjukhusbyggnad i byn Petropavlivka i Charkiv-regionen i Ukraina. Bilden är tagen i december förra året. Foto: Sergey Bobok, AFP/TT-Bild.

Miljontals människor har tvingats fly i kriget som började med att Ryssland attackerade Ukraina den 24 februari 2022. Under året som gått har Vårdfokus rapporterat om hjälpsändningar från vården i Sverige, om flyktingvård, om vårdpersonalen som flytt och de som stannat. Här har vi samlat några av texterna.

Globala och nationella hälso- och sjukvårdsorganisationer var snabba med att fördöma kriget direkt efter Rysslands invasion och tidigt i krigets skede kom också rapporter om attacker mot sjukhus och vårdinrättningar i Ukraina.

I en färsk rapport uppges att var tionde sjukhus i landet har skadats i kriget – och inte av en slump, utan som del av en strategi.

Rapporten som bland andra Ukrainian Healthcare Center varit med och tagit fram, listar 292 dokumenterade attacker mot 218 sjukhus och kliniker och 65 attacker mot ambulanser. 62 hälso- och sjukvårdsanställda har dödats och 59 skadats enligt dokumentationen.

Här nedan har Vårdfokus samlat några av artiklarna vi skrivit under året som gått.

Fotnot: Då det råder stor osäkerhet om antalet döda i kriget har en tidigare uppgift om antalet dödsoffer i kriget strukits.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida