Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten

Vad ska jag tänka på när jag söker jobb inom bemanning?

Vad ska jag tänka på när jag söker jobb inom bemanning?
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag och en kollega vill få bättre möjlighet att styra våra arbetstider och har därför börjat undersöka vad det finns för möjligheter att arbeta som bemanningssköterska. Vad är det viktigaste att tänka på när jag söker jobb i ett bemanningsföretag?

Svar: Se till att ni får jobb hos ett bemanningsföretag med kollektivavtal. Då finns det regler kring arbetstid, övertidsersättning, ob-ersättning, semester, föräldralön, tjänstepension med mera. De flesta regioner har karens. Det innebär att om du går från en tjänst i regionen till ett bemanningsföretag kan du få vänta med att komma tillbaka som bemanningssjuksköterska till samma arbetsplats i upp till tolv månader. Det är vanligt att bemanningsföretag skriver in så kallade konkurrensklausuler i avtalet. Det kan handla om vad som gäller om du slutar och går till en annan anställning. Vill du ha hjälp med att gå igenom ditt anställningsavtal kan du skicka in förslaget till avtal till Vårdförbundet så vi kan hjälpa dig innan du skriver på. Det finns också matnyttig information på bemlo.se.

Fråga Vårdförbundet Direkt

Här svarar Vårdförbundet Direkt på frågor från dig som är medlem. Har du en fråga? Ring direkt: 0771-420 420. Eller ställ din fråga på webben: vardforbundet.se. Läs mer från Frågeakuten.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...