Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Ersättning

Fick inte jobba övertidspass

Fick inte jobba övertidspass
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag var bokad på ett övertidspass med kvalificerad övertidsersättning. När jag redan påbörjat passet upptäcktes att det hade blivit en dubbelbokning och jag fick inte jobba. Nu vill jag ha ersättning för mitt övertidspass men min arbetsgivare säger att jag bara ska få betalt för tre timmar, vilket inte ens är halva passet. Hur fungerar det? Har jag rätt till full ersättning?

Svar: Arbetsgivaren kan inte ensidigt dra in en överenskommelse om övertidspass. Du hade rätt att arbeta det passet och få ersättning, alternativt gå hem men ändå få betalt för arbetspasset så länge du inte själv gått med på att ändra er överenskommelse.

Om du vill ta upp frågan igen med arbetsgivaren — var tydlig med att du inte gått med på att ändra er överenskommelse utan förutsätter att du ska få betalt för hela det överenskomna passet. Det är dock inte säkert att du kommer att få utbetalningen nu i efterhand då arbetsgivaren kan hävda att du gått med på att ändra er överenskommelse genom att gå hem från arbetspasset.

Fråga Vårdförbundet!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...