Vitsen med kollektivavtal
Jag funderar på att ta ett jobb på ett litet privat företag som driver ett äldreboende för lite mer välbärgade äldre. Det ver-kar väldigt trevligt men i förbifarten nämnde chefen att de inte har kollektivavtal, utan lite bättre villkor. Vad är egentligen vitsen med kollektivavtal?
Svar: Vitsen är att varje enskild person inte behöver göra ett fullständigt och heltäckande enskilt anställningsavtal när hen ingår ett anställningsavtal med en arbetsgivare. I kollektivavtalen finns bestämmelser om en lång rad villkor — som tjänstepension, arbetsskadeförsäkring, sjukförsäkring, riktlinjer för lönesättning, arbetstider, semester, sjuklön med mera.
För att arbetsgivaren ska vara intresserad av att teckna kollektivavtal med ett fackförbund krävs att huvuddelen av dem som arbetar hos arbetsgivaren är medlemmar i förbundet.
Eftersom alla arbetsvillkor inte finns i lag i Sverige, exempelvis finns ingen lagfäst lägsta lön, är kollektivavtalen det enda skyddet mot exempelvis oskäligt låga löner. När det inte finns något kollektivavtal på arbetsplatsen är det extra viktigt att du i ditt enskilda anställningsavtal kommer överens om dina villkor:
- Anställningsform. Tillsvidare (fast), för viss tid, provanställning.
- Lön och när den kan revideras, Övertidsersättning, ob-ersättning, jour och beredskap. Vad gäller?
- Arbetstid. Vilket heltidsmått gäller per helgfri vecka eller något annat?
- Tjänstepension. Hur mycket i procent av din lön betalas in och var förvaltas det? Hur får du insyn?
- Vilka försäkringar gäller vid föräldraledighet, sjukdom, arbetsskada och dödsfall?
- Uppsägningstid. Från din sida och från arbetsgivarens sida.
- Annat som normalt regleras i kollektivavtal, till exempel möjlighet att med betald ledighet gå till läkare, delta i begravning med mera.
- Vilken rätt har du till kontinuerlig kompetensutveckling?