val 2022

”Att tycka olika är ingen anledning till att vara otrevlig”

”Att tycka olika är ingen anledning till att vara otrevlig”
Johnny Svedin, specialistsjuksköterska och riksdagskandidat för Sverigedemokraterna. Foto: Privat

Efter bara fyra år i lokalpolitiken i Småland ser sjuksköterskan Johnny Svedin ut att ta en plats i riksdagen för Sverigedemokraterna. Väl där vill han lyfta ungas psykiska hälsa, äldrevården och arbetsmiljön i slutenvården.

Johnny Svedin har jobbat som sjuksköterska i nästan tio år och är i dag specialistsjuksköterska anställd inom barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar. Han fick sina första politiska uppdrag för Sverigedemokraterna 2017. Sedan dess har han hunnit med mycket, bland annat har han suttit i kommunstyrelsen och fullmäktige i Nybro kommun, varit gruppledare för SD i samma kommun och även tagit en plats i SD:s distriktsstyrelse i Kalmar län.   

Arbetsinsatsen har förärat honom plats 50 på SD:s 60 namn långa riksdagslista, där Johnny Svedin är ett av endast nio nya namn – resten är redan riksdagsledamöter. Med tanke på att SD i dag har 62 mandat i riksdagen har han goda chanser att ta en plats i Sveriges lagstiftande församling.

Vad fick dig att engagera dig politiskt?

— Jag tröttnade på att sitta hemma och beklaga mig över saker. Det var dags att försöka påverka och förändra. 2016 följde jag med en kompis på ett SD-möte, jag fastnade direkt för deras politik. Det är ett socialkonservativt tänkande, med en fot i borgerligheten men där man samtidigt har en hel del sociala skyddsnät kvar.

Vårdpersonal i politiken

Inför valet i höst intervjuar Vårdfokus några sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som kandiderar för uppdrag.

Hur påverkar ditt yrke ditt politiska engagemang?

— Jag får med mig mycket kunskap från min arbetsplats som jag använder mig av i politiken. Jag får ta del av barn och ungdomars vardag och livssituation. Det ger en god överblick över hur samhället mår. Jag får också insikter om hur samarbetet mellan socialtjänst, psykiatri, kommun och skola fungerar eller inte fungerar.

Har du praktisk nytta av ditt yrke i politiken?

— Det är nog mest att jag är van vid att ha många bollar i luften, jag är stresstålig och bra på att prioritera. Sen tycker jag att arbetet inom psykiatrin har gjort mig empatisk, jag har lätt för att respektera och förstå andra människors partipolitiska åsikter och val.

Det bäddar för ett bra debattklimat?

— Jag tycker att det har varit bra diskussioner under den tid jag varit i politiken. Det är helt okej att tycka olika, det är ingen anledning till att vara otrevliga mot varandra.

Har du varit utsatt för hot eller hat på grund av ditt politiska engagemang?

Ja tyvärr, på min arbetsplats. När det framkom att jag hade politiska uppdrag för SD var jag plötsligt inte vatten värd. Jag fick höra kommentarer som ”hur kan han som är rasist jobba här?” Det var jobbigt.

Hur hanterades det?

— Jag pratar inte politik på arbetsplatsen. Jag försöker förklara att det är något jag jobbar med på fritiden, och att jag inte uppskattar att man ifrågasätter mina värderingar – för mina värderingar är inte rasistiska eller invandrarfientliga. Med tiden har det lugnat ner sig.

Vilken medicinsk behandling skulle du vilja ordinera politiken?

— Jag önskar att politikerna fick någon form av sanningsserum. Man skulle kunna vara mer rak och ärlig i sina uttalanden, det skulle bygga mer förtroende hos allmänheten. Det är lätt att lova mycket, men svårare att hålla det. 

Vilka är dina viktigaste valfrågor?

— Ungdomars psykiska välmående. Det behövs krafttag inom bup, elevhälsan och socialförvaltningar för att komma till rätta med den utbredda ohälsan bland unga. En annan hjärtefråga är äldreomsorgen, som lider av systemfel sedan ädelreformen på 90-talet. Det handlar bland annat om att många chefer inte är legitimerad vårdpersonal. Under pandemin blev det tydligt att den medicinska kompetensen inom äldrevården är alldeles för låg.

Är det mer pengar till dessa områden som du ser framför dig?

— Svårt att svara på. Men det är frågor som behöver lyftas upp på dagordningen i större utsträckning. Det handlar bland annat om att man måste se över samarbetet mellan olika myndigheter och aktörer.

Vad står högst på vårdagendan där du verkar?

— Utifrån mina egna personliga erfarenheter och från platsbesök i vården skulle jag säga att arbetsmiljön är det största problemet inom slutenvården. Vi har haft hög beläggning den senaste tiden, vilket innebär en tung arbetsbelastning och sämre arbetsvillkor för personalen. Det i sin tur påverkar patientsäkerheten. Man behöver göra något radikalt åt arbetsmiljöproblemen och kompetensförsörjningen.

Vad ska man göra?

En hel av dessa frågor behöver lyftas till nationell nivå, och det hoppas jag kunna göra om jag kommer in i riksdagen. Man måste vända på alla stenar om man ska lösa detta. En stor del av problemet är att sjuksköterskor lämna dygnet runt-verksamheten för att det är för tufft, och så fastnar man i en negativ spiral. Man måste bli mer attraktiv och locka tillbaka personal. Ett sätt kan vara att höja lönerna generellt. Men det ska också löna sig att jobba under obekväma tider, därför vill vi höja ob-ersättningen rejält.

— Vi vill även se över den administrativa delen av sjukvården. Går det att flytta resurser från icke vårdnära administration till vårdnära arbete? 

Vad ställer du för diagnos på vården?

— Sjukvården haltar på många sätt, den går på kryckor. Under de senaste decennierna har den lappats och lagats till oigenkännlighet. Vi kan leverera vård i världsklass, men det överskuggas av att vi har långa köer och att personal slutar för att de sliter ut sig.  

Om du var enväldig chef över vården med obegränsade resurser – vad skulle du göra?

— Se till att bemanningen säkerställs genom att tillmötesgå de krav som den vårdnära personalen har på verksamheten. Då skulle patienterna få den absolut bästa vård som man kan önska sig. Jag skulle också öka tillsynsverksamheten och uppföljningarna för att säkerställa god vård och att skattemedlen används på ett bra sätt. 

Snabb karriär inom SD

Namn: Johnny Svedin

Ålder: 53 år

Parti: Sverigedemokraterna

Yrke/erfarenhet: Specialistsjuksköterska

Arbetsplats: Bup i Kalmar

Kandiderar till: Riksdagen, står på plats 50. Regionfullmäktige i Kalmar, står på plats 15. Kommunfullmäktige i Kalmar, står på plats 7.

Politisk erfarenhet: Valdes 2018 in i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Nybro kommun, satt även i omsorgsnämnden. Gruppledare för SD:s kommunfullmäktigegrupp i Nybro. Lämnade sina uppdrag i Nybro i oktober förra året på grund av flytt till Kalmar. Ledamot i SD:s distriktsstyrelse i Kalmar län. I dag är han ledamot i beredningen för hållbarhet och folkhälsa i Region Kalmar, samt ersättare i regionfullmäktige i Kalmar.

Politisk förebild: Jimmie Åkesson. Han är vältalig och står för det han säger. 

Vilka styr lokalt: I Kalmar kommun är det Socialdemokraterna med Centern och Vänsterpartiet. I Region Kalmar är det Socialdemokraterna med Centern och Liberalerna.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida