VAL 2022

”Satsa på personalen – det är verkligen nyckelfrågan”

”Satsa på personalen – det är verkligen nyckelfrågan”
Om Hannah Dahlbäck blir invald i höstens regionval kommer hon att fortsätta att arbeta på förlossningen på Danderyds sjukhus. Foto: Privat.

Förra hösten blev Hannah Dahlbäck ansiktet utåt för barnmorskeupproret i Stockholm. I september kandiderar hon för första gången för Vänsterpartiet i regionvalet i Stockholm. ”Nu vill jag vara med och påverka besluten inifrån.”

Hur kommer det sig att du ställer upp i regionvalet?

– Det är första gången jag engagerar mig politiskt på det här sättet. Jag har alltid varit uttalad vänsterpartist, men inte varit aktiv i partiet. I samband med barnmorskeupproret blev jag tillfrågad och såg chansen att vara med och påverka viktiga beslut inifrån.

På vilket sätt kan du få användning av din barnmorskekompetens i politiken, tror du?

– Jag har själv saknat att många av de som sitter på politiska positioner idag inte har någon förankring i verkligheten. Det blir inte rättvist att de ska uttala sig om saker som det inte vet något om. Jag vet ju att barnmorskor är en egen grupp med egen profession och vi måste få sitta med i beslutsfattande organ som rör våra frågor.

Vilken är din hjärtefråga?

– Förlossningsvården ligger närmast eftersom jag arbetar där, men hela sjukvården i Stockholm är så eftersatt på grund av vårdval och fri etablering. Vården är inte jämlik. Varför öppnar det hela tiden nya gynmottagningar på Östermalm där de friska kvinnorna finns och inte en enda på Järvafältet?

– Vi kommer att driva att vård ska finnas där den behövs. Genom att ta tillbaka ansvaret till regionen kommer det bli lättare att ta ansvar för hur vården ska utvecklas.

Vilken diagnos skulle du ge sjukvården i Stockholm?

– Djup depression, helt klart. Botemedlet är maktskifte i regionen, det är enda sättet.

Om du var chef över Stockholms sjukvård med obegränsade resurser för en dag – vad skulle du göra då?

– Jag skulle ta tillbaka vården i egen regi och satsa på personalen- det är verkligen nyckelfrågan. Jag skulle erbjuda löner som motsvarar deras kompetens och se till att man fick in en arbetstidsförkortning. Personalen är det viktigaste vi har och pandemin har visat att vi kan kliva in och göra extra insatser när det behövs, men det har blivit på vår bekostnad. Vi har fått applåder, men fortfarande syns det varken i lönekuvertet eller i form av förslag på förbättringar.

Vad tycker du om det åttapunktsprogram för förlossningsvården som kom till följd av barnmorskeupproret i vintras?

– Det är en lång bit kvar om vi ska uppnå de målen. Vi fick igenom att S:t Görans sjukhus ska öppna en förlossningsavdelning tidigare än planerat, redan 2023, men vi får se hur det går att rekrytera barnmorskor dit.

­- På Danderyds sjukhus där jag arbetar hade vi kommit ganska långt med en födande per kvinna redan innan programmet. Tyvärr har inte alltid gått att uppnå med hög arbetsbelastning och personalbrist. Eftersom jag också är förtroendevald för SRAT så har jag förstått att de flesta klinikerna har en lång bit kvar tills vi kan uppnå en födande en barnmorska. 

Hur förbereder du dig inför valrörelsen?

– Jag har varit med på en del möten och utbildningar under våren, men i sommar behövs jag inom förlossningsvården. Sedan drar det i gång på riktigt i augusti, med valstugearbete och sådant.

Betyder det att du kommer att lämna förlossningsvården?

– Nej, absolut inte. I dag jobbar jag heltid, men får gå ned i tid om jag blir invald. Jag tycker det är jätteviktigt, och nyttigt, att arbeta kvar för att behålla blicken på vad som sker i vården.

Hur kommer du att hinna med allt?

– Jag är en person som är van att ha mycket på gång, så det ska nog gå bra. Jag har tre barn och en egen häst, men också en man som sköter mycket av markservicen när det behövs.

Nytt namn i politiken

Namn: Hannah Dahlbäck

Ålder: Nyss fyllda 40 år

Parti: Vänsterpartiet

Yrke/erfarenhet: Barnmorskeexamen 2015. Arbetade första sommaren på BB Sofia och efter det på Södersjukhuset. Arbetar nu heltid på förlossningen på Danderyds sjukhus sedan ett och ett halvt år.

Arbetsplats: Danderyds BB.

Politisk förebild: Nooshi Dadgostar – hon har varit fantastisk sedan hon tillträdde som partiledare. Jag är imponerad av hennes arbete, hon är ödmjuk, men också hård när behövs.

Kandiderar till: Regionfullmäktige i Stockholm.

Politisk erfarenhet: Ingen formell, men har alltid varit öppen med att hon röstat på Vänsterpartiet.

Vilka styr lokalt: Moderaterna bildar politisk majoritet tillsammans med Liberalerna, Miljöpartiet, Centern och Kristdemokraterna.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida