Val 2022

”Problemet är att pengarna inte går dit de ska”

”Problemet är att pengarna inte går dit de ska”
Farishta Sulaiman, biomedicinsk analytiker som kandiderar till riksdagen och kommunfullmäktige i Malmö.

Farishta Sulaiman, biomedicinsk analytiker, kandiderar för Moderaterna till kommunfullmäktige i Malmö och riksdagen. Som beslutsfattare räcker det inte med att slussa in pengar - man måste också våga fråga vart pengarna går, anser hon.

Farishta Sulaiman är uppvuxen i ett område i Malmö, som anses vara särskilt utsatt. En dag kom Noria Manouchi, riksdagsledamot för Moderaterna i Malmö, till hennes gymnasieskola och kampanjade, och de började prata politik.

 – Så säger hon till mig: ”Du är moderat”. Sen bara gick hon, berättar Farishta Sulaiman för Vårdfokus.

Efter detta möte började hon läsa på massor, och 2012 gick hon med i partiet.

– Men redan på högstadiet, när jag såg narkotika och våld på nära håll, hade jag mycket åsikter, säger hon.

Med en dotter på ett och ett halvt år och en heltidstjänst som biomedicinsk analytiker kräver det politiska engagemanget god planering. Men hon har också en hjälpsam partner, framhåller hon, och familj.

Vårdpersonal i politiken

Inför valet i höst intervjuar Vårdfokus några sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som kandiderar för uppdrag.

Farishta Sulaimans politiska hjärtefråga för kommunen, som hon kandiderar till, är att krossa fattigdomen i Malmö.

När det gäller Region Skåne lyfter hon vikten av att vara en konkurrenskraftig arbetsgivare, att korta vårdköerna.

– Ibland hjälper inte pengar om personal inte finns. Vi har inte tillräckligt många som utbildar sig till biomedicinska analytiker. Så det handlar också om att försöka göra det attraktivt att utbilda sig, skapa en arbetsmiljö som lockar, och om löneutveckling, säger hon.

Förra valrörelsen när vi var ute och kampanjade kastade någon ägg på oss från en lägenhet.

Vilken nytta har du av ditt yrke i politiken?

– Man förstår hur tillgång till specialistläkare som kan ge resultat till beställare är avgörande för oss som biomedicinska analytiker. Förmåga att se hela vårdkedjan. För oss biomedicinska analytiker handlar problemen till exempel också om utrustning, som tillgång till kameror för undersökningar.

Har du varit utsatt för hat eller hot på grund av ditt politiska engagemang?

– Hat har jag varit utsatt för många gånger. I Malmö kommun, där jag sitter i arbetsmarknads- och socialnämnden, kan det däremot vara känsligt. En desinformationskampanj har också drivits mot socialtjänsten. Förra valrörelsen när vi var vi ute och kampanjade i Malmö kastade någon ägg på oss från en lägenhet.

Vad har du uppnått hittills i politiken och vad vill du uppnå?

– Regionalt vill jag korta vårdköerna, att Region Skåne ska vara en konkurrenskraftig arbetsgivare och delta i nationellt förändringsarbete med innovation och medicinsk utveckling. Vi ska bli bättre på att jobba hälsofrämjande, förebyggande med folkhälsan. Det i sin tur leder till social hållbarhet. 

Vilken medicinsk behandling skulle du vilja ge politiken?

– Det är ingen behandling. Men jag önskar att politiker tar sig tid att göra verksamhetsbesök, träffar fler än bara de högre cheferna och får en bild av de som jobbar på ”golvet”.

Vad ställer du för diagnos för vården?

– Underdiagnostiserad? Nej, men kanske underbemannad. Vi har brist på sjukvårdspersonal därför det inte lönar sig att utbilda sig till det.

Får du stå till svars för politiken på jobbet?

– Nej, mina kollegor är väldigt kloka.  Däremot har vi ibland väldigt intressanta diskussioner. 

Vilken är största stridsfrågan inom vården i er region?

– Många partier pratar nu om vem som ska ge mest pengar till vården, eller vem som ska anställa flest. Vården har en väldigt stor budget på omkring 40 miljarder kronor. I vintras fick vi ytterligare pengar när regionfullmäktige antog en tilläggsbudget. Problemet är att pengarna uppenbarligen inte går dit de ska och att vårdköerna inte minskar. Som beslutsfattare behöver man ibland ställa de obekväma och frågorna, som vart går pengarna? Vart gick de cirka 600 miljoner kronorna som regionfullmäktige beslutade om att tilldela sjukhusen i en tilläggsbudget?

Om du var socialminister för en dag- vad skulle du göra?

– Göra sjukvårdsyrkena mer attraktiva. Vi har en vårdkris med växande köer och personalbrist.

Politiska förebilder: Reinfeldt och Borg

Ålder: 29

Parti: Moderaterna

Yrke:Biomedicinsk Analytiker 

Familj: Man och en dotter på ett och ett halvt år.

Arbetsplats: Klinisk Fysiologi och Nuklearmedicin, SUS i Malmö.

Kandiderar till: Kommunfullmäktige Malmö och riksdagen.

Politisk erfarenhet: Kommunfullmäktige Malmö, Regionfullmäktige Skåne. Är även vice ordförande i Malmö stadsteater, ledamot i Arbetsmarknads- och socialnämnden och ledamot i kommunfullmäktige.

Politisk förebild?

"Jag har flera som jag tycker är politiska stjärnor. Jag engagerade mig under Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs tid. Jag tyckte att de var ett suveränt radarpar, som inspirerade mig".

Vilka styr lokalt? Socialdemokraterna och Liberalerna i Malmö utgör ett minoritetsstyre i Malmö kommun. Alliansen styr i Region Skåne.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida