Val 2022

”Jag ser vilka effekter besluten har för patienterna”

”Jag ser vilka effekter besluten har för patienterna”
Linnéa Nilsson, ambulanssjuksköterska och politiker. Foto: Privat

Linnéa Nilsson, ambulanssjuksköterska i Jönköping, kandiderar till regionfullmäktige för partiet Bevara Akutsjukhusen. Sedan partiet bildades har allt fler partier tagit in folk med sjukvårdsbakgrund i sin politik, säger hon. Den medicinska behandling hon vill ge sjukvården? "En defibrillering!"

Det var när hon såg hur kompetensflykt hotade regionens mindre sjukhus som Linnéa Nilssons intresse för att ge sig in i politiken vaknade. Samtidigt började läkare hon kände prata om att bilda ett nytt parti, Bevara Akutsjukhusen.

– Det finns många goda idéer bland medarbetare på sjukhuset. Men ofta stannar de i fikarummen. Jag vill inte bli en sådan som gnäller, jag vill göra något av det, säger Linnéa Nilsson.

Hennes hjärtefråga är just kompetensförsörjningen på sjukhusen.

– Vi kan naturligtvis inte ha specialiserad vård på alla sjukhus. Men basal sjukvård och livräddande akutsjukvård ska man kunna få nära.

Vårdpersonal i politiken

Inför valet i höst intervjuar Vårdfokus några sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som kandiderar för uppdrag.

Bevara Akutsjukhusen är inget ideologiskt parti, utan fokuserar helt på sakfrågor. Partiet har exempelvis tagit fram en personalpolitisk plattform, där de lyfter punkter som de tror är nyckeln till att både behålla och rekrytera kompetens.

Enligt Linnéa Nilsson handlar det bland annat om att korta beslutsvägarna, ge de lokala cheferna mandat att leda sin verksamhet samt kompetensutveckling för medarbetare.

Hela utbildningen till vårdens yrken bygger på att ge vård utifrån evidens och beprövad erfarenhet. Politiska beslut behöver också göra det.

Vilken nytta har du av ditt yrke i politiken?

– Hela utbildningen till vårdens yrken bygger på att ge vård utifrån evidens och beprövad erfarenhet. Politiska beslut behöver också göra det. Jag ser vilka effekter besluten har för patienterna.  

Vad har du uppnått hittills i politiken, och vad vill du uppnå?

–Som parti har vi slagit vakt om akutsjukhusen. Jag tror också att vi skapat förändring i det politiska klimatet. Tidigare var det inte lika vanligt med politiker med sjukvårdsutbildning. Nu har allt fler partier också tagit in folk med sjukvårdsbakgrund i sin politik. Det gör att både debatt och diskussionsklimat blir på en annan nivå: Man vet mer vad man pratar om.

Under denna mandatperiod har Bevara Akutsjukhusen bidragit att det nu finns en definition på vad som ska finnas på alla tre sjukhusen i Region Jönköping, framhåller Linnéa Nilsson.

–Den definitionen är bra. Men frågan kvarstår hur vi får kompetensen till alla tre sjukhusen.

Vilken medicinsk behandling skulle du vilja ge politiken?

– En defibrillering (hjärtstartare)! Nej, jag skämtar förstås. Men jag tror ibland att politiken lever kvar i gamla rutiner, medan sjukvården utvecklas jättefort. Personalen vill utvecklas och det är inte självklart att de stannar hos sin arbetsgivare. Där måste politiken vara snabbare på bollen ibland och agera snabbt.

Får du stå till svars för politiken på jobbet?

– Ja, frågor om just detta-varför det inte görs mer, samtidigt som regionen har så god ekonomi. De undrar vad vi har gjort i partiet egentligen. Men vi har inte varit en majoritet utan en liten del i en koalition. Det är inte så att vi kunnat styra och ställa bara med våra hjärtefrågor. Allt tar sin tid, dessutom har en pandemi ställt vården på ända under en lång period.

Vad är högst på vårdagendan där du verkar?

– Att lösa tillgängligheten i primärvården. Att kunna ha tillräckligt med vårdplatser öppna på alla sjukhus i regionen.

Om du var socialminister för en dag- vad skulle du göra?

– Höra med personal som jobbar på golvet, nära patienterna, om vad de behöver och att få möjlighet att förverkliga deras idéer och tankar.

Och om du fick magiska krafter?  

– Då skulle jag se till att det inte fanns någon sjukdom över huvud taget.

Politiska förebilden: Desmond Tutu

Ålder: 37

Parti: Bevara Akutsjukhusen

Yrke/erfarenhet: Ambulanssjuksköterska. Blev färdig sjuksköterska 2016, specialistsjuksköterska 2021. Var tidigare undersköterska.

Arbetsplats: Ambulanssjukvården i Region Jönköpings län, Höglandet.

Familj: Make och två barn, 12 och 10 år gamla.

Politisk förebild: Desmond Tutu

Kandiderar till: Regionfullmäktige i Region Jönköpings län.

Politisk erfarenhet: Förutom ersättare i regionfullmäktig även ledamot i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö.

Vilka styr lokalt?: KD, S, C, BA, L och MP (53 av 81 mandat).

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida