Långläsning för lediga dagar – redaktionen tipsar
Kommer du ihåg sjuksköterskans Evelina smarta idé för att få ut vården i Svappavaara? Eller ambulanssjuksköterskan Elias, som i 25 år levde ofrivilligt som kvinna? De är två av alla spännande kollegor som Vårdfokus har intervjuat under 2022. Här tipsar vi om några artiklar som håller för långläsning och omläsning - och kanske kan inspirera till ett och annat nyårslöfte? God jul och gott nytt år önskar redaktionen!
När Evelina Markström såg sambons stora verktygslåda på hjul tändes ett ljus. ”Med den väskan ska vi ta vården ut till byarna,” sa hon. Han svarade att hon fick köpa en egen. Sagt och gjort – så fick Svappavaara en sjuksköterska.
Medan många skolsköterskor väljer att lämna sina arbetsplatser har Kerstin Aronsson, skolsköterska vid Rinkebyskolan, stannat kvar – i över 30 år. ”Visst, man kan bli lite galen ibland, när man gör en massa jobb och ingen tar vid där socialtjänst eller vårdnadshavare borde. Men det bästa är att jag får vara i elevernas vardag”, säger hon.
När ”Elias” ropades upp under sjuksköterskeutbildningen var det ingen som svarade. Han blev själv överrumplad över att namnbytet gick så snabbt. ”Jag var tvungen att fråga om efternamnet för att förstå att det var jag”, säger han. Utredningen som ledde till diagnosen könsdysfori och behandlingen som följde tog desto längre tid, vilket ledde till perioder av problem. Men idag trivs han med både sin privata och professionella identitet.
Ukrainska Olha Kovalenko rabblar riktlinjerna för att sätta urinkateter. Hon kämpar för att få svensk legitimation som sjuksköterska och hårdpluggar inför det avancerade kunskapsprovet. Flera dagar i veckan arbetar hon på en palliativ avdelning i Stockholm.
Något gör Milo Bescher rätt. Han har skyhög lön, vindsvåning i innerstan och fem miljoner visningar i månaden på Tiktok. Där delar han med sig till kollegor om hur man tjänar upp till hundra tusen i månaden som hyrsjuksköterska. Men priset är högt för att sticka ut hakan.
Som tvåbarnsmamma med en ryggmärgsskada händer det att Tiina Uimonen får frågor i stället för svar när hon vänder sig till vården. Det vill hon och Veera-projektet ändra på.
Brandmannen Andreas Persson ville utvecklas och blev sjuksköterska med specialistutbildning inom ambulans och anestesi. Numera är han verksam i båda yrkena. ”Det är svårt att välja. Jag har alltid haft en fascination för blåljusverksamhet”, säger han.
Ungdomsmottagningen i Västerås har fått hjälp av en fyrbent kollega. Med sin nyfikna blick och mjuka päls får vårdhunden Ezter unga att våga prata om sådant som annars kan vara svårt. ”Jag hoppas det ska ge dem något för framtiden. Att de känner att de är okej som de är – en hund dömer aldrig någon” säger Ezters matte, barnmorskan Anna Medin.
En spruta som minne av pandemin. En varning för smittoämnen på labbet. Ett hjärta som examenspresent. Vårdfokus har träffat läsare som låter sin hud prydas av bilder – en kärlek till yrket som varar.
Grönt är skönt för både människan och planeten. Rött kött kan däremot vara en riktig miljöbov och även en hälsotjuv. Med vegetariskt i matlådan finns dessutom många kronor att spara.
Denice Fallsdalen har bytt bankjobb, stress och konsumtionshets i huvudstaden mot ett enklare liv på landet. Om ett år tar hon examen som sjuksköterska. ”Att leva mer hållbart handlar till stor del om att skala av, släppa på yttre krav och inre förväntningar. Allt behöver inte vara perfekt”, säger hon.