Krönika   |  Chefredaktören 17 januari 2023

Michelle Wahrolén: Våra artiklar gör mig mörkrädd

Våra artiklar gör mig mörkrädd
Detta är opinionsmaterial

Vårdfokus har i en ny artikelserie tagit ett grepp för att beskriva rasismen i vården, både historiskt och i dag. Att läsa de artiklarna gör mig mörkrädd, skriver Michelle Wahrolén, chefredaktör, i sin nya krönika.

Jag hade stått jättelänge i kön till bankomaten och nu var det äntligen min tur. Då tränger en man i medelåldern sig före. ”Ursäkta, det var min tur nu”, säger jag. ”Åk hem till där du kommer ifrån!” Orden var som ett slag i ansiktet. Hörde jag rätt? En olustkänsla spred sig i hela kroppen och det brände till av tårar bakom ögonen. Naturligtvis kände jag mig både förödmjukad och mindre värd. Att min blotta uppenbarelse och utseende kunde få någon att vara så fräck mot mig.

Vi människor är lika och vi hänger ihop, genetiskt sett är mänskligheten till 99,9 procent identisk och skillnader är snarare på individnivå än gruppnivå. Ändå har människor i alla tider utövat rasism. Det handlar om att nedvärdera, förtrycka och till med utrota människor. På 1800-talet började ett slags rasism att florera i och med att västerländska vetenskapsmän ville dela in folk i olika fack, raser, beroende på var de kom ifrån. Vetenskapsmännen ansåg att det avgjorde en individs egenskaper, färdigheter och begåvning och skapade en hierarki där olika raser värderades olika. Det fick följder inom medicinen. Vårdfokus har i en ny artikelserie tagit ett grepp för att beskriva rasismen i vården, både historiskt och i dag. Att läsa de artiklarna gör mig mörkrädd. För det som beskrivs där är fördomar som tyvärr lever kvar än i dag, till exempel att tjockleken på huden skulle vara olika beroende på om du är svart eller vit. Eller att smärttåligheten eller lungkapaciteten skulle vara annorlunda på grund av hudfärgen. När det i själva verket finns en massa andra faktorer för sådana skillnader.

Visst finns det skillnader i olika hudfärger. Alla vet till exempel att ljus hud lättare blir bränd i solen än mörkare. Det är inte konstigare än att lockigt och rakt hår får olika behandlingar hos frisören. Men i vården utgår man från vit hud och det finns mycket lite forskning om mörkare hud. Det bidrar till att man kan missa symtom på till exempel trycksår eller borrelia i mörkare hud.

Då är det desto ljusare läsning att ta del av artikeln om kunskapslyftet på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Där har sjuksköterskan Erika Junger sett till att kollegorna får lära sig mer om mörk hud så att de kan ge rätt behandling.

Det är nu 75 år sedan som FN antog Deklarationen om de mänskliga rättigheterna, den första överenskommelsen om att alla människor är jämlika och har samma värde. Ändå fortsätter föreställningen om att människors egenskaper och begåvning beror på vilken etnisk grupp hon tillhör. Sluta dela in människor efter etnicitet och bemöt var och en individuellt.  Att dela upp människor och polarisera är korkat och inhumant. Likaså att bara utgå från en norm.  Vi människor är ett och hänger ihop världen över, no matter if you´re black or white. Jag längtar till den dagen det inte längre är någon issue.

Kartläggning: Rasism i vården

Patientens utseende, språk och bakgrund ska inte påverka tillgängligheten och kvaliteten på vården. Men det gör det. Myter och fördomar gör den strukturella rasismen svårfångad.

I en serie artiklar under våren granskar Vårdfokus rasism i vården. Har du synpunkter eller tips du vill dela med dig av? Hör av dig på mejl: info@vardfokus.se

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida