Debatt   |  Hök24 24 maj

Linus Törneberg: Bättre arbetsvillkor i sommarpresent, tack – SKR kan få en flytväst

Bättre arbetsvillkor i sommarpresent, tack – SKR kan få en flytväst
Linus Törneberg, sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet. Foto: Privat och Getty Images
Detta är en debattartikel. Skribenten står själv för åsikter som framförs i texten.

När vi inte jobbar mer än våra timmar kallas vi samhällsfarliga trots att det inte är vi som enskilda sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor som ansvarar för att leda och fördela arbetet och se till att sjukvården är dimensionerad för verkligheten. Det skriver Linus Törneberg, sjuksköterska och förtroendevald, i en debattartikel.

Våra arbetsgivare brukar kunna visa med gester som frukost, fredagsfika och lovord i veckobrev att vi gör ett bra arbete och är viktiga. Under pandemin fick vi applåder och mat från restauranger och hyllades för den skillnad vi gjorde för samhället. Sen hände något och våra hårda insatser blev mer vardag än krisläge och underbemanning och övertidsarbete något som krävs för att vården ska gå runt.

När vi inte jobbar mer än våra timmar kallas vi samhällsfarliga trots att det inte är vi som enskilda sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor som ansvarar för att leda och fördela arbetet och se till att sjukvården är dimensionerad för verkligheten. Det är arbetsgivare och politiker som har det ansvaret men i en konflikt läggs gärna ansvaret på oss.

När Vårdförbundet har gått in med konfliktåtgärder så har SKR valt att dra ur proppen på skeppet istället för att hitta hinkar så vi gemensamt kan tömma skeppet på vatten. 

Det är snart sommar och det brukar vara en välbehövlig återhämtning för många kollegor som arbetat och slitit sen förra sommarsemestern. Många berättar att de är helt slut och ser fram emot semester. Det är för att vi får det sjunkande skeppet som är vården att precis flyta. När Vårdförbundet har gått in med konfliktåtgärder så har SKR valt att dra ur proppen på skeppet istället för att hitta hinkar så vi gemensamt kan tömma skeppet på vatten. 

Under mina två år i Vårdförbundet Student, både som ledamot och som vice ordförande, träffade jag många studenter som verkligen såg fram emot att bli klara med utbildningen och komma ut i yrkeslivet. Flera engagerade nya medarbetare som ville hjälpa till att ösa vatten om vi fick vettiga villkor och slapp använda rostiga hinkar med hål i. Det engagemanget riskerar att slockna om inte SKR tar sitt ansvar och sätter tillbaka bottenpluggen i båten så vi har en chans att rädda vården! 

Det är inte sjuksköterskors, biomedicinska analytikers, röntgensjuksköterskors och barnmorskors fel att vattnet fylls på snabbare än vi hinner ösa om vi inte öser på vår fritid vilket vi slutat med under blockaden och snart lämnar några skeppet helt till SKR tar sitt ansvar. Sjukhusdirektörer och högt uppsatta tjänstemän i regionerna försöker lägga all skuld på Vårdförbundet när de istället borde rikta uppmärksamheten och frustrationen mot SKR som sitter på lösningen.

Hemma har jag både handdukar, morgonrock och vattenflaskor med olika loggor som har kommit i sommarpresent som tack för ett väl utfört arbete under året. Men i år vill vi inte ha någon badhandduk eller kaffemugg. Vi vill ha bättre arbetsvillkor i sommarpresent i år! Hållbara scheman med arbetstidsförkortning som gör att vi orkar ösa vatten när vi är på jobbet och får vara lediga och återhämta oss i större utsträckning. 

Vi har också en sommarpresent till SKR; varsin flytväst. För om ni ska fortsätta sänka det här skeppet behöver ni något som håller er flytande när skeppet helt sjunker. 

Lycka till och hoppas ni har färska simkunskaper.

//Linus Törneberg, sjuksköterska, skyddsombud och lokalt förtroendevald Vårdförbundet

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida