Insändare   |  HÖK24 3 juni

Bengt-Uno Andersson, förtroendevald: Vi har blivit lurade i arbetstidsfrågan sedan 70-talet

Vi har blivit lurade i arbetstidsfrågan sedan 70-talet
Bengt-Uno Andersson, förtroendevald, var med vid Vårdförbundets manifestation i Malmö den 1 juni. Foto: Privat och Robin Kamen
Detta är en insändare. Skribenten står för åsikter som framförs i texten.

På 50 år har nästan inget hänt med våra arbetstider förutom att vi jobbar mer övertid. Frågan är inte bara ekonomisk utan det handlar också om hur vi ska ta oss ur vårt överflöd, skriver Bengt-Uno Andersson, förtroendevald för Vårdförbundet, i en insändare.

Jag var med på Vårdförbundets manifestation i Malmö lördagen den 1 juni. Även om man hade hoppats på fler var vi ändå ett bra gäng som gick genom staden och ropade vårt missnöje. Speciellt bra kändes det när vi passerade alla de etablerades partibodar.

Det var några som höll några otroligt bra tal. Tyvärr fanns inga av etablerade politiker där för att lyssna.

Jag tror vi har blivit lurade sedan 70-talet. På 50 år har nästan inget hänt med våra arbetstider förutom att vi jobbar mer övertid. Läste i en bok – ”Bortom systemskiftet  Mot en ny gemenskap” – att om man räknade om BNP-ökningen i förkortad arbetstid så skulle vi jobba mindre än 20 timmar i veckan. Men man borde gjort så att vi kunde jobba 30 timmarsveckor. Man kan också tänka sig att varje gång tillväxten ökar med fem procent så drar man av en timme av veckoarbetstiden.

Arbetsgivaren måste vara väldigt rädd – nu hotar de med att pensionen blir drabbad. Pensionen har sänkts ändå och nu har vi även högre pensionsålder än USA. Våra grannländer verkar klara sig bra med kortare arbetstid.

Men frågan är inte bara ekonomisk utan det handlar också om hur vi ska ta oss ur vårt överflöd. För många som vill att livet ska gå ihop behövs mer tid. Många har en enorm frihet att styra sin tid, speciellt sedan pandemin, med hemarbete. Men för oss i vård och omsorg är detta omöjligt.

Som politiker borde man lyssna mer på de som jobbar på golvet. Alla de etablerade partierna har haft möjlighet att göra förändringar, men inget har gjorts. Kan man lita på dem med alla sina lobbyister? Själv provar jag ett nytt parti och är med och bygger vårdpolitiken genom att lyssna.

Jag vet också att bra vård och omsorg är ett av de bästa skydden ett samhälle kan skaffa sig.

// Bengt-Uno Andersson, biomedicinsk analytiker, förtroendevald på Laboratoriemedicin bas Malmö, och medlem i partiet Vändpunkt som ställer upp i EU-valet tillsammans med Fi under benämningen Värdigt Liv

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida