hök 24

Nu utökar Vårdförbundet sitt strejkvarsel

Nu utökar Vårdförbundet sitt strejkvarsel
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro vill se konkreta förslag om hur medlemmarna kan få en förkortad arbetstid så att fler orkar och vill jobba i vården ett helt yrkesliv. Foto: Ulf Huett/Getty Images.

Vårdförbundet varslar under tisdagen om utökad strejk för ytterligare runt 1900 medlemmar. Det nya varslet omfattar omkring 170 arbetsplatser och innebär att Region Värmland och Region Västmanland också varslas om strejk.

Den 21 maj varslades runt 2000 medlemmar om strejk på universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten, samt Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Det strejkvarslet träder i kraft den 4 juni.

Under tisdagen kom ett nytt varsel som omfattar ytterligare runt 170 arbetsplatser, varav cirka 60 är vård- eller hälsocentraler. Runt 1900 av Vårdförbundets fyra legitimerade professioner omfattas av det nya varslet. Totalt är nu runt 3900 medlemmar varslade om strejk.

Fortsatt låst läge

I de sedan tidigare varslade regionerna samt på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset utökas varslet. Strejken i det nya varslet inleds den 11 juni klockan 11.

Utökat varsel

Det utökade varslet gäller Region Värmland och Västmanland och fler enheter i de regioner som redan fått strejkvarsel.

Bland annat berörs enheter på sjukhusen i Torsby och Arvika i Region Värmland och Sala och Köping i Region Västmanland.

I det utökade varslet för de regioner som förut varslats omfattas nu fler enheter än de stora sjukhusen. Exempelvis berörs enheter i region Västra Götaland på sjukhusen i Kungälv, Uddevalla och Alingsås.

I Stockholm berörs fler avdelningar på de stora sjukhusen, men också exempelvis närakuten i Handen, vårdcentralen i Salem, Älvsjö och Tumba.

Ett antal enheter inom sjukvårdsrådgivningen 1177 i Skåne, Värmland, Västerbotten, Västmanland och Västra Götaland omfattas också av varslet, som träder i kraft den 11 juni om inget avtal tecknats mellan Vårdförbundet och motparterna SKR och Sobona.            

 Vi vill inget hellre än att konflikten ska lösas med bättre villkor för våra medlemmar. Men SKR och Sobona säger blankt nej till våra krav. De vill istället lägga skulden för välkända, återkommande problem i vården på oss. Det är inget sätt att rädda sjukvården. Vi vill se konkreta förslag om hur våra medlemmar kan få en förkortad arbetstid så att fler orkar och vill jobba i vården ett helt yrkesliv. Vi kommer att fortsätta tills arbetsgivarna möter uppsäger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Arbetsgivare varnar för samhällsfara

Flera regioner och SKR har gått ut och varnat för att en strejk kan bli samhällsfarlig och riskera patienters hälsa och liv. Det är dock något som Vårdförbundet vänder sig mot.

– Vi har givetvis gjort genomtänkta och ansvarsfulla överväganden för att patientsäkerheten inte ska äventyras vid en strejk. Vårdförbundets medlemmar har dessutom legitimationsyrken, det innebär att vi alltid tar ansvar för patienten vi har framför oss. Men ansvaret för att säkra befolkningens behov av hälso- och sjukvård ligger hos politikerna. 

Vårdförbundet uppger att de redan innan varslen lagts undantagit verksamheter som vårdar livshotande akuta sjukdomar och skador, psykiatri och enheter som vårdar barn. Även palliativ vård och vård i livets slutskede och kroniska sjukdomar där sjukvårdens insatser på kort sikt kan förhindra allvarliga komplikationer eller tidig död undantas. 

– Nu säger de att köer till cancervård och problemen att bemanna på sommaren är vårt fel. Det ser de flesta igenom – de bristerna har vi larmat om i många år. Det är regionerna som nedmonterar sjukvården runt om i landet. Det innebär en fara för samhället, men har inget att göra med våra varsel.  Det finns ett snabbt och enkelt sätt att avsluta konflikten – och det är att mötas i en lösning om kortare arbetstidsäger Sineva Ribeiro i pressmeddelandet.

Arbetsgivarsidan skriver i ett pressmeddelande att det utökade varslet slår mot vården.

− Vi och Vårdförbundet behöver snabbt hitta en väg framåt i förhandlingarna. Ingen vinner på en strejk i vården, allra minst svårt sjuka patienter och äldre. Det är allvarligt att Vårdförbundet väljer att utöka strejkvarslet och konflikten, säger Ulf Olsson, ordförande förhandlingsdelegationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobonas föreningsstyrelse.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida