HÖK24

Patienter kan bli utan smärtlindring när hemsjukvården tas in i konflikten: ”Etiskt dilemma”

Patienter kan bli utan smärtlindring när hemsjukvården tas in i konflikten: ”Etiskt dilemma”
Den kommunala hemsjukvården berörs av Vårdförbundets varsel.

Borlänge är en av 29 kommuner som ingår i Vårdförbundets utökade varsel. Helena Englund och Helena Enblom arbetar på särskilt boende respektive hemsjukvården och tycker att det är positivt att konflikten nu även ska omfatta dem. ”Allmänheten känner inte till vilken avancerad sjukvård som bedrivs i kommunerna”, säger Helena Enblom. Men hon ser också risker i form av etiska dilemman och att kollegor säger upp sig.

På måndagen meddelade Vårdförbundet att ytterligare 5 000 medlemmar omfattas av konflikten med Sveriges kommuner och regioner och Sobona. Från 20 maj råder övertids-, mertids- och nyanställningsblockad även i 29 utvalda kommuner.

I Borlänge kommun berörs cirka 60 sjuksköterskor inom särskilda boenden och hemsjukvården.

Helena Englund och Helena Enblom är förtroendevalda för Vårdförbundet och förbereder sig nu på att informera medlemmarna och fundera på konsekvenserna av varslet.

– Det har nog inte sjunkit in riktigt ännu, säger Helena Englund, som jobbar på Hessegården, ett av sju särskilda boenden i kommunen.

Hon företräder även medlemmar på korttidsboendet och inom växelvården.

– Vi jobbar dagtid och har ingen jour eller helgtjänstgöring. Det blir inte jättemycket övertid. Däremot har vi redan svårt att bemanna alla enheter och att täcka upp för sjukfrånvaro. På Hessegården är vi två sjuksköterskor och om en av oss är borta blir den andra ensam med 55 patienter.

Vill ge smärtlindring

Inom hemsjukvården, där Helena Enblom snart är färdig specialistsjuksköterska, blir det desto mer övertid.

– Det går i vågor. Har vi många terminala patienter så vill man inte att de ska få vänta om de larmar och har ont. Särskilt på kvällen kan det bli att man gör extra besök hos dem i slutet av passet. Det vill jag fortsätta med även om det är övertidsblockad, annars hamnar jag i en svår etisk situation, säger hon.

Men smärtlindring är inte en livshotande insats, så något skyddsarbete kommer inte att beordras i de fallen, enligt de uppgifter hon hittills fått.

– Man anser inte att vår verksamhet innebär fara för liv. Vi kan tycka att vi borde inkluderas i den definitionen, säger Helena Enblom.

Helena Enblom är förtroendevald inom hemsjukvården i Borlänge kommun. Foto: Privat.

I samband med Vårdförbundets besked om utökad konflikt nämndes coronakommissionens rekommendation att den kommunala sjukvården bör stärkas. I Borlänge har det blivit tvärtom, enligt de båda förtroendevalda. Efter pandemin blev läkarkontakterna tätare på vissa enheter, men de anställda sjuksköterskorna var lika få som tidigare. Till och med 2023 fanns förvisso statsbidrag som finansierade bemanningspersonal för inhopp vid korttidsfrånvaro, men de pengarna försvann 2024.

– Nu har vi hamnat i en besparingsbubbla. När någon slutar tillsätts inte tjänsten. Det har varit mycket skriverier i lokaltidningen om nedskärningar och missnöje bland undersköterskor och övrig personal. Nu hamnar fokus även på oss sjuksköterskor och det är bra. Allmänheten känner inte till vilken avancerad sjukvård som bedrivs i kommunerna, och hur sjuka patienterna faktiskt är både i hemmen och på säbo, säger Helena Enblom.

Kan ”flyttas runt”

Underbemanning och resursbrist sliter på kollegorna. En oro är att blockaden, om den blir långvarig, ska leda till att fler väljer att sluta.

– Risken är att folk inte orkar jobba kvar om vi blir ännu färre och alltid går kort, särskilt om vi inte kan ta in ersättare på natten, säger Helena Enblom.

I en intervju med Vårdfokus sade förbundsordförande Sineva Ribeiro att regionerna sedan konflikten började har skickat hem allt fler och sjukare patienter på grund av vårdplatsbrist till följd av övertidsblockaden, något som ökar belastningen på den kommunala sjukvården. Detta har ännu inte blivit kännbart i Borlänge, enligt Helena Englund, men är något som befaras.

porträttbild sjuksköterska
Helena Englund är sjuksköterska på ett särskilt boende i Borlänge. Foto: Privat.

– Pressen från regionen är redan stor och på grund av blockaden kan den öka ännu mer. Blir det så är risken stor att alla vi sjuksköterskor behöver flyttas runt för att bemanna fler korttidsplatser, säger hon.

Även om varslet kan bli ansträngande för medlemmarna är de båda förtroendevalda övertygade om att det behövs en utökning av konflikten.

– Vi ska poängtera att vi hoppas på att något väldigt positivt kommer ut av det här. Det kanske kan stärka och peppa kollegorna. Många är uppgivna och tycker att det inte händer någonting trots att Vårdförbundet så länge påtalat brister. Nu har vi satt ner foten och det är väldigt spännande, säger Helena Englund.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida