HÖK24

Tuffa tag i förhandlingar om samhällsfarlighet

Tuffa tag i förhandlingar om samhällsfarlighet
Jenny Olsson, Vårdförbundets avdelningsordförande i Västerbotten. Foto: Ulf Huett och Getty Images

Facket och Region Västerbotten har enats om att ta bort vissa enheter från den utökade strejk som ska starta tisdag 11 juni. Men vägen dit var svår, menar Vårdförbundet. ”Först var det hårda ord och härskartekniker. Men där förstod vi verkligen hur extremt viktiga våra medlemmar är”, säger Jenny Olsson, Vårdförbundets ordförande lokalt.

Tisdag denna vecka, den 11 juni, utökas Vårdförbundets strejk sannolikt med Region Värmland, samt med nytt fokus på primärvården. I Västerbotten har förhandlingarna mellan facket och arbetsgivarsidan, regionen, varit tuffa. Enligt Vårdförbundets ordförande lokalt blev stämningen den första förhandlingsdagen i förra veckan dålig.

– Det blev kaos. Där uttalades många hårda ord mot oss. Vi satt digitalt, men jag kunde höra hur borden skallrade. Det var mycket härskartekniker. Budskapet var att de ville föra upp våra varsel till nämnden.

Centrala nämnden är en instans som finns för att kunna avgöra om strejkvarsel utgör samhällsfara. Men gången är att det görs endast om parterna inte kan komma överens i förhandlingar.

Vårdförbundet har sökt Region Västerbottens hälso- och sjukvårdsdirektör för att ge möjlighet att bemöta fackets kritik.

”Viktigt att då ge oss goda villkor”

Förhandlingarna återupptogs på fredagen. Enligt Jenny Olsson började då Vårdförbundet med en uppmaning om att tonen behövde vara bättre under samtalet, och fick direkt gehör för det.

– Det som är intressant och som vi verkligen tagit till oss är hur extremt viktiga arbetsgivarna tycker att våra medlemmar är för samhället. Om de inte arbetar innebär det fara för liv på alla vis. Då är det viktigt att ge oss goda villkor så att vi orkar arbeta, säger Jenny Olsson.

Hon vill se en arbetstidsförkortning, vilket är Vårdförbundets viktigaste fråga i årets avtalsrörelse. Men hon ser också andra exempel på hur regionen kan värna om personalen, och nämner att de behöver sluta flytta runt personal och även patienter, vilket försämrar arbetsmiljön.

Förhandlingen kunde i fredags avslutas i enighet. Vårdförbundet kom regionen till mötes om att undanta vissa enheter som varit varslade. Det gäller tre vårdavdelningar, både medicin- och kirurgavdelningar i Skellefteå och Lycksele, samt blodtappningsenheten i Umeå och klinisk kemi i Skellefteå. Dessutom undantas vissa dag, natt och kvällspass på sjukvårdsrådgivningen 1177. En ortopedavdelning som strejkat en vecka togs också bort och övertidsblockaden hävs i ambulanssjukvården och på intensiven vid Norrlands universitetssjukhus.

– Vi var bättre förberedda med argumentation nu till andra förhandlingen än vid första strejkvarslet. Vi var mer kritiska och ifrågasättande till att de flesta av våra varsel skulle utgöra samhällsfara.

Omkring 10 hälsocentraler uttagna

Det nya strejkvarslet gäller framför allt omkring 10 hälsocentraler i Västerbotten, samt några mottagningar.  300 av Vårdförbundets medlemmar skulle gå ut i den utökade strejken tisdag den 11 juni. Efter undantagen kommer det röra sig om ungefär 200 medlemmar, utöver de 200 som påbörjade strejken förra veckan.

Vad tycker du om regionens bild av strejkvarslen?

– Till viss del är den överdriven. Vi har varit väldigt ansvarsfulla i våra val och  gjort noggranna överväganden. Vi vet att våra medlemmar som har legitimation alltid kommer finnas där.

Hon menar att regionen haft två veckors varseltid på sig att organisera inför strejken.

– De har inte använt tiden väl. De har bommat det helt enkelt. De kunde exempelvis ha kollat med andra regioner om de kan ta hand om våra patienter inom vissa områden, säger hon.

Sedan strejken startade i Västerbotten den 4 juni har flera ur Vårdförbundets medlemsgrupper hört av sig. De upplever att de blivit pressade och till och med hotade att gå in och jobba på så kallat skyddsarbete. Skyddsarbete är en möjlighet för arbetsgivaren att beordra till i akuta situationer när fara för patientens liv och hälsa föreligger. Medlemmarna har beskrivit att när de börjat förklara att de inte bedömer situationen relevant för skyddsarbete ska det ha förekommit hot i luften om att ett nej skulle kunna betraktas som arbetsvägran.

– Det låter fruktansvärt provocerande. Det är illa och lågt om de blivit bemötta så. Jag kan inte kommentera det mera. Vi ska träffa medlemmarna idag, säger Jenny Olsson.

När förhandlingarna med Vårdförbundet kunde avslutas i fredags skickade Region Västerbotten ut ett pressmeddelande. Regionen menar att de fått gehör för flertalet av sina yrkanden när Vårdförbundet återtagit varslen på vissa enheter.

– Vi har haft framåtsyftande diskussioner och dialog med Vårdförbundet och kommit ut ur förhandlingen med ett antal undantag som minskar risken för påverkan på liv och hälsa för våra patienter, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i pressmeddelandet.

Varslet ligger kvar för ett flertal hälsocentraler i regionen. Det menar hon kommer få stor påverkan på tillgängligheten. Regionen kommer gå ut med information till invånarna för att göra det tydligt vad som gäller. Regionen följer konsekvenserna av strejken och arbetar för att den ska få så liten påverkan som möjligt på patienterna.

Andra strejkvarslet

  • Den 28 maj varslade Vårdförbundet om en utökad strejk. Den innefattade 1900 medlemmar vid 170 arbetsplatser, varav 60 är vård- och hälsocentraler. Varslet gällde regionerna Värmland och Västmanland, förutom de tidigare uttagna fem regionerna Stockholm, Västra Götaland, Västerbotten, Skåne och Östergötland, samt de stockholmssjukhusen Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.
  • Om strejken bryter ut tisdagen den 11 juni enligt plan, så är det efter förhandlingar med regionerna om eventuell samhällsfarlighet. Där har undantag gjorts för vissa enheter, och varslet har dragits tillbaka i Västmanland.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida