HÖK24

Forskare: ”Svårare att strejka i vården – ingen ekonomisk vinst hotas”

Forskare: ”Svårare att strejka i vården – ingen ekonomisk vinst hotas”
Christer Thörnqvist är docent vid Högskolan i Skövde och har forskat om arbetsmarknadens konflikter och följt dem under flera decennier. Foto: Högskolan i Skövde

Det är enklare att strejka på ett privat företag. När produktion och vinst står på spel brukar ledningen få fart. Skillnaden är stor i vården, där strejker görs med ansvar och arbetsgivarsidan snabbt brukar dra kortet om samhällsfara, menar forskaren Christer Thörnqvist, som inte ser någon sådan risk för liv och hälsa.

Christer Thörnqvist är docent vid Högskolan i Skövde och har forskat om arbetsmarknadens konflikter och följt dem under flera decennier. Just nu har han ögonen på blockaden och varslet om strejk från Vårdförbundet mot arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona för de kommunala bolagen.

– Det var vettigt av Vårdförbundet att börja med blockader mot övertid. Det var ett effektivt sätt att driva sitt argument om att vården idag är så hårt belastad att det krävs mycket övertid för personalen.

Han menar också att det varit ett smart sätt att spara några veckor på strejkkassan.

Vårdförbundet har sedan varslat om strejk. De kräver arbetstidsförkortning för sina medlemmar, men arbetsgivarsidan ger det kalla handen.

– Strejk blir den naturliga följden när facket gått ut med ganska milda medel och talat mot döva öron. Något annat vore omöjligt inför medlemmarna.

Kan vara början på något större

Han menar att man i en första blick kan tänka att strejkvarslet inte ser så märkvärdigt ut. Här väntar ingen storstrejk som lamslår landet.

– Men själva stridsfrågan är betydande. Arbetsgivarsidan vet att den är början på något större. Skulle Vårdförbundet få igenom arbetstidsförkortning kommer det komma fler krav på nyordning från andra fackförbund. Därför tror jag inte arbetsgivarsidan kommer låta sig ruckas på, säger Christer Thörnqvist.

Han menar att det också påverkar att den privata arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv markerat att de är starkt emot arbetstidsförkortning.

Christer Thörnqvist förklarar att det går att driva igenom arbetstidsförkortning på tre sätt. Det är dels på frivillig väg hos vissa företag och det finns även exempel på lokala avtal inom vården. Sedan finns möjligheten för lagstiftning. Den tredje möjligheten är förhandlingar om nya kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter.

– Arbetsgivaren tycker att arbetstidsförkortning är att gå alldeles för långt och säger att de är bundna av politiska beslut och budgetar. De fortsätter hänvisa till att de saknar mandat och för upp frågan till politisk nivå. Politikerna kommer inte att göra något nu. Men frågan debatteras och har nog kommit för att stanna.

50 år sedan arbetstidsförkortning

Förra året var det 50 år sedan Sverige genomförde en generell arbetstidsförkortning senast. Christer Thörnqvist poängterar att det idag finns en utbredd önskan hos allmänheten att arbeta färre timmar. Det har märkts även bland andra fackförbund i årets avtalsrörelse, men frågan sköts upp ett år genom att en arbetsgrupp tillsattes.

Vårdförbundet och arbetsgivarna träffade förra veckan medlarna. Tvångsmedling kan pågå med arbetsgivarorganisationen Sobona men inte med SKR, enligt ett speciellt avtal. Vårdförbundet fortsätter nobba medling med SKR med argumentet att arbetsgivarna inte har gått dem till mötes alls. Nu väntas ändå ett nytt bud från medlarna denna vecka.

– Medlarna vågar nog inte lägga med förslag med arbetstidsförkortning. Däremot skulle de kanske kunna nå framgång med bättre regler för övertid och schemaframförhållning, spår forskaren.

Regioner varnar om samhällsfara

Med strejkvarslet kom snabbt varningar från flera regioner om att strejken kan innebära samhällsfara. Region Skåne gick ut hårt med en redovisning av inställda operationer. Region Östergötland har kallat facket lokalt till förhandling om att strejken kan betyda risk för liv och hälsa.

– Arbetsgivarna är nästan skyldiga att säga det för spelets skull. Men strejken kommer inte vara samhällsfarlig. Fackförbunden inom vården tar ansvar och vet väl var gränserna går. Man har alltid hittills lyckats hålla sig på rätt sida. Man kan inte lamslå en verksamhet på det viset som den pågående Teslastrejken var tänkt att göra. Man kan inte sluta serva människor.

Behöver undvika svekdebatt

Det finns en partssammansatt nämnd som är tillsatt för att bedöma om konfliktåtgärderna är samhällsfarliga.

Vad står på spel nu för de olika parterna?

– För fackförbundet är det att de måste kunna visa medlemmarna att de vunnit något. De får inte fastna med en svekdebatt för att de gav sig för enkelt. Medlarnas uppgift att se till att ingen förlorar. Men ingen kommer heller bli helt nöjd.

Christer Thörnqvist tycker att Vårdförbundet skulle kunna trycka ännu mer på kostnaderna för sjukskrivning på grund av arbetsrelaterad stress.

– Det är den enskilt största kostnaden i hela EU och OECD. Så en arbetstidsförkortning behöver inte kosta så mycket. Den kan spara pengar på samhällsnivå.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida