HÖK 24

Nu utökas Vårdförbundets blockad till 29 kommuner

Nu utökas Vårdförbundets blockad till 29 kommuner
29 kommuner inkluderas nu i Vårdförbundets övertid, mertid och nyanställningsblockad. Skolsköterskor och sjuksköterskor inom äldrevården är några av de som kommer att påverkas. Foto: Getty Images.

Under måndagen utökades Vårdförbundet övertids-, mertids- och nyanställningsblockad. Utöver regioner och fyra kommunala bolag i Stockholm omfattas nu även 5000 medlemmar i 29 kommuner. En av dem är Elin Svenberg, sjuksköterska på Älvsjö servicehus utanför Stockholm.

Som förtroendevald har Elin Svenberg legat i startgroparna sedan beskedet om det utökade varslet kom för två veckor sedan.

– Än så länge känner jag mig ganska lugn. Arbetsledningen verkar ha kontroll på läget och är bra på att informera oss. Men sedan har de ju chefer över sig och vi vet ju inte hur de kommer att agera, säger Elin Svenberg.

Behöver prioritera

Porträtt Elin Svenberg
Elin Svenberg: Foto: Privat.

Sedan hyrstoppet har boendet bara tillgång till några få vikarier och blir det sjukluckor under blockaden kommer det bli svårt att hitta ersättare, befarar Elin Svenberg. Sjuksköterskorna kommer också behöva prioritera bland sina arbetsuppgifter när de nu inte får arbeta övertid.

Elin Svenberg och hennes tre kollegor har ansvar för fyra avdelningar. Sjuksköterskorna arbetar framför allt dagtid måndag till fredag, men också kvällar och helger. På jourtid är de också kopplade till serviceboendet i huset, där det totalt finns cirka 100 boende.

Sjuksköterskorna har planeringsansvar för ungefär 11 boende var och i arbetet ingår mycket dokumentation av olika slag. Det är inte ovanligt att de behöver arbeta övertid för att hinna med all administration.

– I vårt arbete ingår mycket författande. Det handlar om journalföring, statistik, planering och registrering av kontroller till exempel och vi kommer inte att nå våra uppdragsmål. Vi kan prioritera bort saker till en viss gräns, men det finns risk för att kvaliteten blir sämre, säger Elin Svenberg.

Oro inför sommaren

Hon nämner bland uppföljning av trycksår och planering av vården.

– Risken finns att det blir en ond spiral om vi inte hinner med det, säger Elin Svenberg.

Det finns också ett annat orosmoln på himlen.

– Läget är skört sedan innan. Vi har fått våra semestrar beviljade, men om blockaden drar ut på tiden vet vi inte hur det blir.

Starkt stöd hos allmänheten

En majoritet av befolkningen oroar sig över vårdpersonalens arbetsbelastning och hur det påverkar dem som patienter.  Det visar en ny Novus-undersökning som Vårdförbundet låtit göra.

  • 69 procent är mycket eller ganska positiva till en arbetstidsförkortning för Vårdförbundets yrkesgrupper.
  • 59 procent anser att Vårdförbundet gör rätt som vidtar konfliktåtgärder. 11 procent tycker att Vårdförbundet gör fel. 30 procent har ingen uppfattning.
  • 91 procent har en bild av att arbetsbelastningen för Vårdförbundets yrkesgrupper är så hög att den inte går att hantera, mycket hög eller bara hög.
  • 49 procent har en bild att arbetsbelastningen är så hög att den inte går att hantera.
  • 65 procent är mycket eller ganska oroliga för arbetsbelastningen medför risker som påverkar dem som patienter.
  • 85 procent är mycket eller ganska oroliga för arbetsbelastningen medför riskers som påverkar de anställda.
  • 90 procent är mycket eller ganska oroliga för att arbetsbelastningen gör att fler väljer att lämna vården.

Undersökningen genomfördes den 8-15 maj genom en webbenkät till deltagare i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel och har besvarats 1049 personer.

Var tveksam först

Totalt omfattas cirka 5 000 medlemmar i Vårdförbundet och deras oorganiserade kollegor av den utökade blockaden. Skolsköterskan Monica Forserud, som arbetar på en grundskola i Stockholm stad, var först lite undrande till varför hennes yrkesgrupp skulle inkluderas i konflikten mellan Vårdförbundet och SKR.

Porträtt Monica Forserud
Monica Forserud. Foto: Privat.

­– Jag har slitit hårt för att få jobba raka veckor och få lite bättre lön. Men sedan tänkte jag om, nu tycker jag det är självklart att vi skolsköterskor också ska vara med, säger Monica Forserud.

Hon säger att skolsköterskor har ett väldigt komplext och svårt uppdrag. För att hinna med sitt lagstadgade uppdrag inom elevhälsan behöver hon arbeta över ett par gånger i veckan.

– Trots att jag har ett drömjobb i dag med 400 elever, och en bra chef som låter mig ta ut kompledigt så vet jag att det är inget jag kan ta för givet. De flesta av mina kolleger har ansvar för många fler elever och flera arbetar deltid i olika skolor för att få ihop till en heltidstjänst, säger Monica Forserud.

Hon hoppas att blockaden ska synliggöra skolsköterskors viktiga hälsofrämjande uppdrag.

­– Varenda elev ska få den tid de behöver. En del är stressade över kompisar eller oroliga för föräldrar som är arbetslösa – eller som jobbar för mycket. Andra är ledsna för att de är för korta, eller för långa, lever i hedersrelaterat förtryck eller är inne och nosar på den gängkriminella världen. Då måste man ha kompetens och framför allt tid för att kunna möta dem, säger Monica Forserud.

Svårt med slutenvården

Hon började som nyexaminerad sjuksköterska inom slutenvården, men fick sluta ganska snabbt. Arbetsbelastningen var hög och hon orkade inte arbeta heltid.

– Jag ifrågasatte mig själv som utbildat mig till något jag inte klarade av att arbeta heltid inom, jag vill ju inte arbeta deltid.

Monica Forserud är glad att hon hade möjlighet att vidareutbilda sig och har i dag arbetat 13 år som skolsköterska.

– Jag älskar mitt jobb, men visst jag har fått försaka saker för mina elevers skull. Jag har inte kunnat hämta mina egna barn på förskolan eller kunnat gå på deras utvecklingssamtal, det har min man fått göra i stället.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida