hök 24

Politikerna vill inte kommentera SKR:s Nato-krav

Politikerna vill inte kommentera SKR:s Nato-krav
Foto: Getty Images

Enligt Vårdförbundet kommer arbetsmiljö och arbetstider försämras med SKR:s krav om att frångå arbetstidslagen med hänvisning till Natomedlemskapet. Varken statsministern, sjukvårdsministern eller oppositionen vill kommentera SKR-kraven.

Under den pågående medlingen i förhandlingen om HÖK 24, som berör anställda inom regioner och kommuner, riktade Vårdförbundet under söndagen kritik mot de krav som SKR ställt kring arbetstider och arbetsmiljö.

Vårdförbundet kräver svar från både regering och riksdag som också de bär ansvar för sjukvården.

– Det här är en mycket större fråga än en vanlig avtalsrörelse. Vi som jobbar i yrken som är livsviktiga för enskilda och för samhället axlar ansvaret i alla händelser. Men ingen har talat om att våra medlemmar ska betala med sin hälsa för upprustningen av det civila försvaret. Vi kräver att SKR drar tillbaka förslaget. Och vi vill ha svar från statsminister Ulf Kristersson – är det genom nedskärningar och sämre villkor som svensk sjukvård ska rustas?, sade Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

När Vårdfokus söker statminister Ulf Kristersson hänvisar pressekreteraren vidare till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson. Som inte heller vill svara på Sineva Ribeiros fråga.

– Avtalsförhandlingarna sköts av arbetsmarknadens parter, det är inget som regeringen eller sjukvårdsministern kommenterar. Vi kan inte heller ta ställning till vad som sker eller sägs i förhandlingar mellan parterna, svarar Joel Apelthun, som är pressansvarig hos sjukvårdsministern.

Även Socialdemokraterna vill avstå från att kommentera då avtalsförhandlingar pågår.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida