hök24

Strejken avbryts i Östergötland

Strejken avbryts i Östergötland
Efter tre veckor dras strejken tillbaka i Region Östergötland. Foto: Getty Images

Vårdförbundet väljer att dra tillbaka den pågående strejken i Östergötland. ”Arbetsgivarens krav på ytterligare undantag skulle göra att strejken inte märks alls” säger Amanda Barkarö, lokal konfliktledare för Vårdförbundet i regionen.

Under tisdagen satt Vårdförbundet och Region Östergötland i förhandlingar kring samhällsfaran för de arbetsplatser som är uttagna i strejk i regionen. Totalt handlar det om 33 verksamheter, varav 26 är vårdcentraler och resten mottagningar på universitetssjukhuset i Linköping. Sedan tidigare har facket dragit tillbaka strejken på röntgenkliniken.

Porträtt Amanda Barkarö
Amanda Barkarö. Foto: Privat.

– Vi har suttit i upprepade förhandlingar med arbetsgivaren om den påstådda samhällsfaran och vi har gjort så många undantag redan. Nu såg vi att kraven på ytterligare undantag skulle göra att strejken inte märks alls. Då valde vi att dra tillbaka hela strejkvarslet, säger Amanda Barkarö, lokal konfliktledare för Vårdförbundet i Östergötland.

Det innebär att medlemmar som strejkar inom primärvården går tillbaka till sina arbetsplatser på måndag den 24 juni. Övriga medlemmar går tillbaka redan imorgon torsdag.

Blandade reaktioner

Amanda Barkarö berättar att Vårdförbundet fått blandade reaktioner från medlemmar efter beslutet.

– Det finns frustration för att vi inte kan utnyttja vår strejkrätt för att sommarbemanningen är så låg. Många är besvikna, men också förstående. Det är ingen nyhet för dem att arbetsgivaren agerar som de gör. Vi har satt fingret på många svagheter i regionens arbete, säger hon.

En del medlemmar har även uttryckt besvikelse över att Vårdförbundet inte stått på sig mer.

– Det kan man förstå. Det är tufft att vara ute i strejk och det skapar förväntningar att på att det ska ge något. Men den indragna strejken påverkar inte konflikten i stort i Östergötland eller i landet. Flera av enheterna har varit ute i strejk i tre veckor och det är ovanligt för att vara i vården. Vi fortsätter med övertid- och mertidsblockaden som tidigare, säger Amanda Barkarö.

Regionen positiv

Region Östergötland skriver i ett pressmeddelande att det är mycket positivt att de nu tryggar patientsäkerheten och kan se till att patienter får den vård de behöver.

– Det är vårt ansvar att upprätthålla patientsäkerheten och ju längre strejken har pågått, desto större har konsekvenserna blivit. Under sommaren har vi redan en ansträngd situation, där vi får anpassa verksamheten och rikta in oss på vård som inte kan vänta, för att kunna ge våra medarbetare semester. I det läget har vi sett en fara för liv och hälsa med strejken, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i pressmeddelandet.

Han skriver vidare att det innebär att de inte behöver flytta några medarbetares semestrar på grund av strejken.

Amanda Barkarö har märkt att arbetsgivaren är extra pressad nu inför sommaren.

– De få marginaler som finns i systemet används för att vi ska få ut vår lagstadgade semester. Man drar ner på vården under sommaren och låter till exempel iva gå med halva bemanningen trots samma antal patienter. Det om något tycker vi är samhällsfarligt, säger Amanda Barkarö.

Cirka 80 förhandlingar

Sedan konflikten började har arbetsgivarna i regionerna begärt förhandlingar med Vårdförbundet om samhällsfara i ett 80-tal ärenden.

64 av förhandlingarna har avslutats.

Inga ärenden har gått till den centrala nämnden.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida