hök 24

Besvikelse efter indragen strejk i Västmanland

Besvikelse efter indragen strejk i Västmanland
Lotte Lindberg, anestesisjuksköterska på operationskliniken i Köping, såg strejken som en sista utväg för Vårdförbundet att få igenom sina krav. Foto: Privat

Vårdförbundet har fått backa på samtliga strejkvarsel i Region Västmanland efter att arbetsgivaren bedömt dem som samhällsfarliga. ”Vi känner oss uppgivna och skitförbannade”, säger anestesisjuksköterskan Lotte Lindberg.

Den 11 juni skulle ett 60-tal medarbetare i Region Västmanland gått ut i strejk efter att Vårdförbundet utökat sitt varsel den 28 maj. Nu stoppas strejken i hela regionen då arbetsgivaren menar att det skulle innebära samhällsfara.

Strejkvarslet omfattade fyra arbetsplatser – sjukvårdsrådgivningen 1177, operations- och dagkirurgiska mottagningarna i Sala och Köping samt bemanningspoolen i Västerås.

Flera vill säga upp sig

Besvikelsen var stor bland Lotte Lindbergs kollegor på operationskliniken i Köping då hon kom till jobbet på måndagsmorgonen. Precis före helgen stod det klart att samtliga strejkvarsel i Region Västmanland dragits tillbaka efter förhandlingar mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet.

– Jag vet inte vad man ska säga. Vi känner oss uppgivna och skitförbannade på samma gång. Flera av mina kollegor pratar om att säga upp sig, säger Lotte Lindberg.

Ilskan riktas mot regionen, berättar hon, som genom att ta ifrån sjuksköterskorna rätten att strejka förbrukat sitt förtroende som arbetsgivare.

– Ingen ville strejka, men det var vår sista utväg. Vi kan inte betala våra räkningar med applåder och framför allt inte fortsätta att arbeta så hårt att vi åker hem och bara stirrar in i väggen, säger Lotte Lindberg.

Ifrågasätter samhällsfaran

Regionen å sin sida menar att det skulle innebära risk för patienternas liv och hälsa om strejken genomfördes. Lotte Lindberg ifrågasätter att det kan anses samhällsfarligt att strejka på hennes arbetsplats som genomför planerade operationer.

– De säger att de vill ha mer tid från oss sjuksköterskor, men samtidigt har vi höga sjukskrivningstal. Jag förstår inte, ser de inte orsak och verkan? säger hon

Att flera kollegor pratar om att säga upp sig beklagar Lotte Lindberg.

– Det har visserligen pågått en tid, men nu är det så tydligt att många inte vill fortsätta arbeta för regionen. Det är tråkigt, för vår arbetsplats är egentligen väldigt bra. Vi har jättebra kollegor och bra chefer på vår lilla enhet och vi trivs, men det är regionen som är problemet, säger hon.

Redo att kompromissa

Ingrid Edman, ordförande för Vårdförbundet avdelning Västmanland, beskriver förhandlingarna med arbetsgivarna som uppgjorda i förhand.

Porträtt Ingrid Ekman
Ingrid Edman. Foto: Privat.

– De drog kortet om samhällsfara direkt när vi lämnade varslet den 28 maj. När vi gick in i förhandlingen i fredags var det hela tiden det som låg i luften. Det känns inte trovärdigt, säger Ingrid Edman.

Hon berättar att Vårdförbundet var redo att kompromissa på samtliga arbetsplatser för att kunna genomföra strejken den 11 juni. De erbjöd till exempel att en operationssal kunde hållas öppen både i Köping och Sala för akuta patienter och att vissa sjuksköterskor skulle bemanna 1177, men arbetsgivaren gick dem inte till mötes på mer än enstaka punkter.

– Det hade bara blivit någon promille kvar av våra varsel och då hade det inte märkts alls. Så vi valde att dra tillbaka hela strejkvarslet. Om vi hade stått på oss hade arbetsgivaren tagit det till den centrala nämnden för samhällsfara och det hade riskerat hela konflikten i landet, säger Inger Edman.

Hade ni kunnat välja att varsla några andra verksamheter som arbetsgivaren hade accepterat?

– Jag vet inte, verksamheterna som varslas väljs ut centralt. Men det jag kan säga är att jag var med vid strejken 2008 och då strejkade 470 medlemmar utan att det pratades om samhällsfara en enda gång.

Ser du själv att det skulle finnas några risker för patienterna om de fyra verksamheterna tagits ut i strejk?

– När det gäller de två operationsklinikerna så stänger de bland annat för jul och påsk och då är det ju ingen samhällsfara. Och om 1177 strejkar finns det vårdcentraler, akuten och 112 fortfarande, så jag tror att det hade gått bra.

Kampen fortsätter

Den inställda strejken påverkar dock inte kampviljan i Västmanland.

– Vi stöttar de andra avdelningarna solidariskt och fortsätter att uppvakta politiker och beslutsfattare i region för att de ska lyssna på oss och våra krav, säger Ingrid Edman.

Strejkvarslet har även dragits in på andra håll i landet. I Region Skåne fick Vårdförbundet backa efter förhandlingar med arbetsgivaren. De varslen omfattade röntgen, akutavdelningen, kirurgi- och urologiavdelningen, anestesiavdelningen samt medicinavdelningen på Lasarettet i Ystad.

– Strejkvarslet har tydligt visat hur viktiga våra medlemmar är på Lasarettet i Ystad. Vi hoppas att SKR och Sobona snart möter oss i våra yrkanden om arbetstidsförkortning, säger Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet avdelning Skåne.

Omförhandlade varsel i samtliga regioner

Arbetsgivare har kallat Vårdförbundet till förhandlingar som samhällsfara i samtliga regioner där strejkvarsel lagts. Västmanland är den enda region som dragit tillbaka strejkvarslet helt.

I Region Värmland drar Vårdförbundet tillbaka strejkvarslet för 1177 i Värmland och Torsby sjukhus enhet för anestesi och operation.

Arbetsgivaren är nöjd

Maria Linder, regiondirektör i Region Västmanland, är nöjd över att strejkvarslet nu är indraget.

Porträtt Maria Linder
Maria Linder, regiondirektör i Region Västmanland. Foto: Jonas Bilberg.

– Jag är väldigt glad att det skedde och det är positivt att Vårdförbundet lyssnade till vår beskrivning av vilka konsekvenser det skulle kunna få för patienterna, säger Maria Linder.

Strejkvarslet omfattade cirka 60 personer – går det inte att upprätthålla en säker vård utan dem?

– Vi har sjukfrånvaro och vabb så klart i vardagen, men om det tas från specifika avdelningar samtidigt så som varslet gjorde så får det stora konsekvenser för patienterna, säger Maria Linder.

Betyder det här att sjuksköterskor inte kan strejka?

– Självklart ska man ha den rätten. Det finns verksamheter där det inte lika snabbt blir allvarligt och drabbar patienter. Men det är Vårdförbundet som lägger varslen.

Vad säger du till de medarbetare som är besvikna på er som arbetsgivare i dag?

– Vi har gjort bedömningen utifrån de medicinska fakta som vi har fått från ansvariga i verksamheterna. Det hade varit märkligt om vi hade gått emot deras bedömningar och Vårdförbundet köpte de argumenten. När det gäller frågan om förkortad arbetstid så förhandlas den nationellt. Idag arbetar cirka hälften av Region Västmanlands sjuksköterskor i dygnet runt-verksamhet och har redan sänkt veckoarbetstid.

Mertid- och övertidsblockaden fortsätter i regionen – hur påverkar det er?

– Den är utmanande och tuff att hantera under sommaren generellt. Vi kommer bland annat behöva stänga akuten nattetid i Köping på grund av personalbrist.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida