HÖK24

Sjuksköterskor på Sveriges största vårdcentral går dämpade ut i strejk

Sjuksköterskor på Sveriges största vårdcentral går dämpade ut i strejk
Malin Wallgren och Saga Levin är distriktssköterskor på Liljeholmens vårdcentral. Bild: Leni Weilenmann

På tisdagen lämnade en rätt tyst skara sjuksköterskor sitt arbete på Liljeholmens vårdcentral. Inne på mottagningen försöker en bekymrad chef planera för de närmaste dagarna. Det mest akuta för stunden hur de klara att ta hand om hundratals telefonsamtal och triageringar varje dag.

Det hörs inga ramsor eller hejarop när runt 20 sjuksköterskor på tisdagsförmiddagen gick ut i strejk från Liljeholmens vårdcentral. Tvärtom så är det en dämpad skara som går ut i hisshallen strax bredvid det stora köpcentrumet i Stockholm. Få vill uttala sig med namn men berättar lite ändå. De har dubbla känslor inför strejken. De tycker att den är viktig och det finns en kampvilja, men för bara en stund sedan träffade de sin senaste patient, och fokus ligger på dem. De menar att det är svårt att strejka som sjuksköterska.

De samlas bredvid hamburgerrestaurangen utanför Vårdhuset och kränger på sig västar. Det är Saga Levin som har den oranga där det står strejkvakt. Bredvid  henne står två förtroendevalda i Vårdförbundet med sina neonfärgade västar.

En av dem är Malin Wallgren som är distriktssköterska.

– Att vi strejkar är viktigt för att stå upp för att sjuksköterskor ska få bättre villkor. Det är en solidarisk handling. Men det är mycket känslor och lite dubbelt. Jag vill inte att våra patienter ska drabbas och hoppas att strejken blir kortvarig, säger hon.

Ingår i det andra strejkvarslet

Eva Hallman är diabetessjuksköterska på Liljeholmens vårdcentral. Bild: Leni Weilenmann
Eva Hallman är diabetessjuksköterska på Liljeholmens vårdcentral. Foto: Leni Weilenmann

Intill henne står en av vårdcentralens trotjänare. Det är diabetessjuksköterskan Eva Hallman. Hon trivs bra här och har ständigt återkommit sedan hon började som undersköterska. Sedan dess har hon utbildat sig till sjuksköterska, distriktssköterska och diabetessjuksköterska.

– Strejken känns viktig främst på grund av arbetsmiljön för sjuksköterskor, främst på sjukhusen, där de jobbar mycket övertid. Nu hoppas jag bara det händer något. Att strejka känns ovant och olustigt. Jag har aldrig strejkat förut. Det känns märkligt att det ska vara så svårt att få igenom de här kraven eller önskemålen. Patienterna far ju illa, säger Eva Hallman.

På den stora vårdcentralen är 33 000 patienter listade, det är nästan som ett litet sjukhus. Bara patienterna med diabetes är omkring 1 500 personer.

Det finns en timvikarie som fortsätter ta emot dem, men Eva Hallman har svårt att släppa tankarna på patienterna.

– Jag hoppas att jag gjorde allt rätt nu innan vi gick ut. Jag känner mig lite orolig över att strejka.

Sjuksköterskorna på Liljeholmens vårdcentral ingår i det andra strejkvarslet. Där har Vårdförbundet utökat strejken som började för en vecka sedan i fem regioner på universitetssjukhusen. Nu tillkommer 1300 medlemmar som arbetar på vårdcentraler, närakuter, mottagningar och mindre sjukhus. Även region Värmland tillkommer i dag, men Region Västmanland lyftes ut under förhandlingar om samhällsfarlighet.

”Självklart ska sjuksköterskorna strejka”

Utanför vårdcentralen verkar ett stort stöd finnas för sjuksköterskornas strejk bland de patienter som är färdiga för dagen. En av dem är Elisabet Lundgren.

Elisabet Lundgren har besökt Liljeholmens vårdcentral. Hon ger sjuksköterskorna sitt stöd. Bild: Leni Weilenmann
Elisabet Lundgren har besökt Liljeholmens vårdcentral. Hon ger sjuksköterskorna sitt stöd. Foto: Leni Weilenmann

– Självklart ska sjuksköterskorna strejka. Jag tycker att de ska få högre lön och kortare arbetstid. Men jag kan känna en viss oro för egen del nu när jag behöver sjukvård, säger hon.

När de strejkande sjuksköterskorna tågade ut stod verksamhetschefen Sandra af Winklerfelt Hammarberg och sa hejdå vid utgången. Hon berättar att det rör sig om ungefär 20 sjuksköterskor. Fackanslutningen är hög på arbetsplatsen, men några är kvar som är oorganiserade och i förhandlingar gjordes undantag för tre sjuksköterskor.

Sandra af Winklerfelt Hammarberg är verksamhetschef på Liljeholmens vårdcentral. Bild: Leni Weilenmann
Sandra af Winklerfelt Hammarberg är verksamhetschef på Liljeholmens vårdcentral. Foto: Leni Weilenmann

Hon har suttit i flera möten om strejken under dagen och står nu framför den digitala tavla där de noggrant markerar vilka som är i tjänst. Det började under pandemin, och har nu har den återigen blivit navet.

– Det känns tungt med strejken förstås. Det drabbar vår arbetsplats hårt. Våra sjuksköterskor är en väldigt viktig funktion för oss. Vi i primärvården har inte riktigt samma problem med arbetstid och övertid. Vi har mycket önskescheman. Vi har satsat mycket på våra sjuksköterskor som har mycket sjuksköterskeledda mottagningar. Allt det stängs nu.

Hon är tacksam över att bvc blev undantaget och även hemsjukvården, där är 180 patienter inskrivna, varav många behöver dagliga besök.

Mottagningens tre undantagna sjuksköterskor ska ta emot de svårast sjuka patienterna så att de inte drabbas av strejken.

– Men jag är bekymrad över att vår telefon inte kan bemannas. Vi har en vanlig måndag ungefär 500 till 600 inkommande samtal. Det är distriktssköterskorna som triagerar akutflödet och just nu vet vi inte riktigt hur vi ska klara det här. Vi läkare får jobba på så gott vi kan nu, men det kommer bli tufft.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida