HÖK24

Strejknytt: Medlarna har lämnat nytt bud till parterna

Strejknytt: Medlarna har lämnat nytt bud till parterna
Sineva Ribeiro. Foto: Dan Lepp.

Under torsdagen lämnar vårdmedlarna ett nytt bud till Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sobona. Tidigare bud har avfärdats snabbt av facket då den viktiga frågan om arbetstidsförkortning saknats. Frågan är om facket nu när strejken är ett faktum fått bättre respons.

På torsdagsmorgonen bekräftade medlarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sobona att de under dagen lämnar en ny hemställan, vilket är ett förslag till nytt kollektivavtal.

Medlarna har inte i uppdrag att medla mellan Sveriges kommuner och regioner, SKR, då det regleras i ett speciellt avtal. Men sannolikt kommer budet påverka även den arbetsgivarsidan. Under flera möten har arbetsgivarparterna deltagit tillsammans.

Ett halvår av förhandlingar

Vårdförbundet bekräftar att de tar emot hemställan på torsdagen klockan 11.

– Vi är väldigt angelägna om att konflikten och strejken ska kunna avslutas med ett bra avtal för våra medlemmar så att vi kan ge en god hälso-och sjukvård. Vi ser fram emot att ta del av hemställan. Efter ett halvår av förhandlingar skulle vi bli besvikna om arbetsgivarna inte gått oss till mötes i våra krav för att rädda vården. Vi har inte varit delaktiga i framtagandet av hemställan och vet inte vad den innehåller. Vi kommer att ta oss tid att analysera hemställan utifrån det perspektivet, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, enligt ett pressmeddelande.

Efter det ska Vårdförbundets styrelse gå igenom och analysera budet grundligt. Enligt presstjänsten kommer inte facket kunna lämna ett besked om hur de tar ställning i dag, utan det ska presenteras i morgon.

SKR har velat uppta förhandlingarna

Vårdfokus har sökt även arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona för en kommentar. Presstjänsten på SKR bekräftar via mejl att parterna fått ett bud.

”Det är bra och nödvändigt att det kommer ett bud, eftersom det behövs för att vi ska kunna nå ett avtal och få slut på konflikten. Nu pågår det en process som medlarna håller i. Parterna kommer att lämna sina besked gällande budet till medlarna. Innan dess har vi inget att säga” skriver presstjänsten på SKR.

Arbetsgivarna har sedan en längre tid velat uppta förhandlingarna. Samtidigt har de varit tydliga med att de inte har mandat att gå facket till mötes i frågan om arbetstidsförkortning. Vårdförbundet har lämnat beskedet att de inte varit redo för medling förrän frågan om arbetstidsförkortning ligger på bordet.

För Vårdförbundet är frågan så viktig att man valt att ta stridsåtgärder. Dessa började med övertids-, mertids- och nyanställningsblockad. Redan det väckte frågan om samhällsfarlighet och rapporter kom snabbt om att blockaden överträddes genom att arbetsgivarna beordrade mycket skyddsarbete.

När inget nytt kollektivavtal med arbetstidsförkortning var i sikte tog Vårdförbundet till sitt starkaste vapen och varslade om strejk den 21 maj som sedan startade den 4 juni . Strejken pågår sedan 10 dagar och utökades i förrgår med 1300 medlemmar.

De berörs av konflikten

Den 25 april inleds Vårdförbundets blockad för övertid, mertid och nyanställningar. Drygt 63 000 medlemmar i samtliga regioner samt Capio Sankt Görans sjukhus, AISAB, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset berörs av blockaden i första omgången.

Den 20 maj utökas blockaden till att omfatta ytterligare runt 5000 medlemmar i 29 kommuner.

4 juni tas runt 2000 medlemmar i fem regioner och på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus ut i strejk. De berörda regionerna är Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Västerbotten och Östergötland.

Samtidigt hävs nyanställningsblockaden inom samtliga regioner och på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

Den 11 juni utökas strejken med ytterligare cirka 1 300 medlemmar inom vård- och hälsocentraler och mottagningar i de fem uttagna regionerna samt även i Region Värmland.

Blockaden och strejken gäller för sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor, det vill säga samtliga av Vårdförbundets medlemsgrupper.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida