HÖK24

Start för strejkens andra våg

Start för strejkens andra våg
"Det är mycket känslor och lite dubbelt. Jag vill inte att våra patienter ska drabbas och hoppas att strejken blir kortvarig", säger Malin Wallgren (i mitten iklädd väst), distriktssköterska vid Liljeholmens vårdcentral i Stockholm, där hon och flera kollegor gick ut i strejk på tisdagen. Foto: Leni Weilenmann

Under tisdagen, en vecka efter strejkstarten, sluter fler upp. Vårdförbundet har i det andra varslet tagit ut en sjätte region och har ett nytt fokus på vårdcentraler. En som nu börjar strejka är sjuksköterskan Malin Wallgren. ”Kortare arbetstid är vägen framåt för att minska sjukskrivningarna”, säger hon.

På tisdagen träder Vårdförbundets andra strejkvarsel i kraft. På bland annat vård- och hälsocentraler och mottagningar i de sex uttagna regionerna lämnar nu klockan elva de uttagna sjuksköterskorna, biomedicinska analytikerna, röntgensjuksköterskorna och barnmorskorna sina arbeten.

Från början skulle strejken under dagen utökas med 1900 medlemmar, men antalet har minskat till omkring 1300 efter de intensiva förhandlingarna med regionerna om att undvika samhällsfarlighet. Exempelvis lyftes hela Region Västmanland bort från strejken.

Båda strejkvarslen har under avtalsrörelsen föregåtts av intensiva förhandlingar under våren om det nya kollektivavtalet. De strandade redan i slutet av mars och medlare är sedan dess inblandade.

Efter att ha nobbat ett avtalsförslag från medlarna varslade Vårdförbundet i april om konfliktåtgärder i form av övertids-, mertids- och nyanställningsblockad.

Det följdes av strejkstarten förra veckan, som nu alltså utökats.

”Vi tar ansvar för vården framåt”

Emma Jonsson är ordförande i Vårdförbundet Stockholm och menar att den utökade strejken är nödvändig.

– Vi gör det för att visa att vi menar allvar. Vi tar ansvar för vården framåt. Arbetsgivarna pratar om att det är samhällsfarligt. Men de kan inte fortsätta som de gjort. Då kommer de inte ha vår kompetens kvar. Det är angeläget att börja genast och satsa på personalen. Det säger man mycket i ledningen här i Stockholm. Men vi har inte märkt mycket av det tyvärr, säger hon.

Förhandlingarna med arbetsgivarsidan Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona för de kommunala bolagen har sedan en längre tid gått i stå. Stötestenen är att Vårdförbundets viktigaste fråga är att få en arbetstidsförkortning. Arbetsgivarsidan säger att de vill förhandla, men inte har mandat för arbetstidsförkortning.

Det senaste som hänt är att Vårdförbundet på måndagen träffade medlarna som har i uppdrag att medla mellan Vårdförbundet och Sobona. SKR och Sobona ingår i olika kollektivavtal och det pågår ingen medling mellan Vårdförbundet och SKR.

”Kortare arbetstid vägen framåt”

Liljeholmens vårdcentral är en av landets största vårdcentraler. Sjuksköterskorna där är uttagna och går nu klockan elva ut i strejk. Där arbetar Malin Wallgren som sjuksköterska.

– Att vi strejkar är viktigt för att stå upp för att sjuksköterskor ska få bättre villkor. Det är en solidarisk handling. Men det är mycket känslor och lite dubbelt. Jag vill inte att våra patienter ska drabbas och hoppas att strejken blir kortvarig, säger hon.

Vårdförbundet kämpar för en kvart kortare arbetstid per dag som en början i år. Malin Wallgren vill se ännu större förändringar.

– Jag är generellt för sex timmars arbetsdag för alla yrkesgrupper i samhället. Jag tror att det är vägen framåt för att minska sjukskrivningar och förbättra hälsan. Det skulle behövas för att vi ska orka arbeta heltid ett helt yrkesliv.

Hon sätter sitt hopp till de unga sjuksköterskorna, som hon märker är bättre på att driva på.

– De har mer skinn på näsan och vågar kräva bättre villkor. Mycket har hänt tack vare dem med ingångslöner och studentupproret. Jag tror att villkoren kommer att bli bättre än tidigare. De som är 65 år i dag kan ha arbetat i 40 år och når knappt till 40 000 kronors-strecket i lön.

Arbetsgivarsidan, SKR och Sobona, menar att den utökade strejken leder till ett mycket ansträngt läge i vården.

− Regionerna gör nu allt för att erbjuda en så patientsäker vård som möjligt. Samtidigt är sommaren nära och vissa planerade semestrar kommer att behöva dras in, vilket är olyckligt då dessa medarbetare missar välbehövlig återhämtning. Det är dags att parterna tar ett gemensamt ansvar för att teckna ett nytt avtal och få ett slut på strejken, säger Ulf Olsson, ordförande förhandlingsdelegationen på SKR och Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

De berörs av konflikten

Den 25 april inleds Vårdförbundets blockad för övertid, mertid och nyanställningar. Drygt 63 000 medlemmar i samtliga regioner samt Capio Sankt Görans sjukhus, AISAB, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset berörs av blockaden i första omgången.

Den 20 maj utökas blockaden till att omfatta ytterligare runt 5000 medlemmar i 29 kommuner.

4 juni tas runt 2000 medlemmar i fem regioner och på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus ut i strejk. De berörda regionerna är Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Västerbotten och Östergötland.

Samtidigt hävs nyanställningsblockaden inom samtliga regioner och på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

Den 11 juni utökas strejken med ytterligare cirka 1 300 medlemmar inom vård- och hälsocentraler och mottagningar i de fem uttagna regionerna samt även i Region Värmland.

Blockaden och strejken gäller för sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor, det vill säga samtliga av Vårdförbundets medlemsgrupper.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida