hök 24

Biomedicinska analytikern om strejken: ”Vi har fått blommor och choklad av patienterna”

Biomedicinska analytikern om strejken: ”Vi har fått blommor och choklad av patienterna”
Strejkvaktande biomedicinska analytiker fick ta emot blommor i Lund. Foto: Privat.

I en vecka hann de biomedicinska analytikerna vid Klinisk fysiologi och nuklearmedicin i Lund strejka innan arbetsgivaren drog i nödbromsen. ”Det här är bara början” säger Ann-Helen Arvidsson, som är förtroendevald på arbetsplatsen med ett 50-tal kollegor.

Ann-Helen Arvidsson har arbetat som biomedicinsk analytiker i 45 år, men när det kom till att strejka var hon novis. Det är svårt att tro när man hör henne berätta om hur hon som förtroendevald för Vårdförbundet på Klinisk fysiologi och nuklearmedicin i Lund styrt upp arbetet under den pågående konflikten.

Merparten av det 50-tal biomedicinska analytiker på arbetsplatsen togs ut i strejk den 4 juni. Några kollegor fick komma in och bemanna de akuta MR-undersökningar av hjärtat och nuklearmedicinska undersökningarna.  

Porträtt Ann-Helen Arvidsson
Ann-Helen Arvidsson. Foto. Privat.

– Jag hade en vision om att vi skulle komma ut som andra personer än när vi gick in i strejken. Här skulle det inte spelas brännboll, utan jag ville att vi skulle använda tiden till något meningsfullt, säger Ann-Helen Arvidsson över telefonen.

Positiv respons

Förutom att bemanna olika platser kring sjukhuset som strejkvakter har medlemmarna deltagit i olika arbetsgrupper. En grupp har jobbat med flyers, en annan har skrivit en debattartikel som publicerats i Dagens medicin och flera av medlemmarna har varit ute på stan och pratat med allmänheten.

Hon har också startat upp ett arbete med att se till att de ska få utbildning och kompetensutveckling.

– Det är sådant vi aldrig hinner med annars. Bland annat har vi fått en föreläsning om personlig coachning, säger Ann-Helen Arvidsson.

Att gå ut på stan och prata med folk var ovant för många. Men responsen har överlag varit positiv.

– Folk har kommit fram och hejat på oss och sagt att de är redo att betala mer i skatt för vår skull. Vi har fått blommor och choklad av patienter och till och med de som fått sina tider avbokade har varit förstående, säger hon.

Bättre sammanhållning

Vårdförbundets avdelning Skåne ordnade halvdagar med utbildning på ett hotell i Lund som medlemmarna skulle delta i. Där fick de möjlighet att lära sig mer om kollektivavtal, lönecoaching och den svenska modellen.

– Det var jättebra. Eftersom det bara var för biomedicinska analytiker fick vi tid att diskutera våra frågor och det blev väldigt bra samtal, säger Ann- Helen Arvidsson.

Som förtroendevald har hon fått 20 nya medlemmar att stötta sedan konflikten bröt ut. Kommunikationen har hon skött via mejl och messenger, och mycket av det arbetet har hon fått sköte hemifrån på kvällstid.

– Men det har varit värt det. Jag ser att vi har fått en helt annan sammanhållning nu. Tidigare satt våra två enheter för oss själva i fikarummet, nu sitter vi tillsammans, säger hon.

Samtal med chefen har hon fått ha på en parkbänk utanför sjukhuset, eftersom hon inte fick gå in på sin arbetsplats under pågående strejk.

– Det var lite speciellt, men det gick bra det också, säger hon.

”Anorektisk sjukvård”

Strejken hann pågå en vecka innan arbetsgivaren drog i nödbromsen och ansåg att den var samhällsfarlig. Den 12 juni avbröts strejken och de biomedicinska analytikerna gick tillbaka till arbetet.

Det är inte den enda strejken som Vårdförbundet i Skåne fått dra tillbaka efter förhandlingar med arbetsgivaren. Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet avdelning Skåne, delar inte arbetsgivarens bild av att strejken är samhällsfarlig.

Malin Tillgren Vårdförbundet Skåne. Foto: Ulf Huett
Malin Tillgren Vårdförbundet Skåne. Foto: Ulf Huett

– Däremot har den stora bristen på vårdplatser och på våra medlemsgrupper blivit väldigt tydlig. Det finns inga marginaler utan det är en väldigt anorektisk sjukvård, säger hon.

Malin Tillgren ser att arbetsgivaren har svårt att hantera situationen och använder argumentet om samhällsfaran som en ”quick fix”, det vill säga en snabb och kortsiktig lösning.

– Det skapar mycket frustration hos medlemmarna som upplever att de till vardags inte är så viktiga för sin arbetsgivare, men nu anses utgöra en samhällsfara om de inte är på jobbet. De är väldigt besvikna på arbetsgivaren, säger Malin Tillgren.

Region Skåne har kallat Vårdförbundet till flera förhandlingar om samhällsfara, både inför och under pågående strejk. Än så länge har de inte kallats till några förhandlingar skett om övertidsblockaden.

– Men det märks att arbetsgivaren är väldigt pressad inför sommarperioden som börjar nu. Senast igår satt vi i förhandlingar om två vårdavdelningar på Skånes universitetssjukhus, urologen avdelning 11 och medicin avdelning 4, där strejken nu får dras tillbaka, säger Malin Tillgren.

”Det här är bara början”

På Klinisk fysiologi och nuklearmedicin i Lund har den veckolånga strejken gett medlemmarna en boost att kämpa vidare.

– Vi kommer fortsätta vårt arbete med att belysa vår situation och varför vi behöver få upp våra löner. Biomedicinska analytiker hamnar efter när sjukhuset satsar på sjuksköterskor som arbetar 24/7, säger Ann-Helen Arvidsson.

De kommer bland annat att skriva ett brev till regionledningen och planerar att ha medlemsmöten en gång i månaden till hösten.

–  Vi visste inte vad vi skulle vänta oss av strejken, men det har varit överraskande positivt. Tänk vilken kraft det finns om man jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål. Det här är bara början, säger Ann-Helen Arvidsson.

Gruppbild strejkvakter i regnet
Biomedicinska analytikerna vid Klinisk fysiologi och nuklearmedicin under ett pass som strejkvakter. Foto: Privat.

När Vårdfokus söker arbetsgivaren för en kommentar svarar Peter Hochbergs verksamhetschef för bild och funktion via mejl:

”För både barn och vuxna patienter innebar strejken inom Klinisk fysiologi och nuklearmedicin Lund potentiellt livsavgörande konsekvenser. Inom enheten i Lund genomförs både cancerbehandlingsundersökningar och andra undersökningar på både vuxna och barn som inte kan utföras någon annanstans i Skåne. Vi vet att en snabb behandling kan vara avgörande för utgången i exempelvis många cancerdiagnoser och att dessa undersökningar fördröjts under strejken innebar också att behandling fördröjts eller att träffsäkerheten i behandlingarna påverkats negativt.

Under förhandlingarna med Vårdförbundet enades parterna därför först om undantag och sedan om att strejkvarslet skulle dras tillbaka från enheten.”

Artikeln har uppdaterats med arbetsgivarens kommentar.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida