HÖK24

Konsultföreningens sjuksköterskor stöttar Vårdförbundets blockad

Konsultföreningens sjuksköterskor stöttar Vårdförbundets blockad
Cecilia Svanlind Thörn är Svensk Konsultsjuksköterskeförenings vice ordförande. Bild: Privat

De bemanningssjuksköterskor som nyligen bildat en egen förening ger nu sitt stöd till Vårdförbundet, som varslat från den 25 april. ”Vi ställer oss positiva. Det är av största vikt att det händer något nu”, säger Cecilia Svanlind Thörn, föreningens vice ordförande.

Efter hårda förhandlingar har Vårdförbundet varslat om övertids- mertids- och nyanställningsblockad i alla regioner, samt fyra kommunala bolag i Stockholm. Om varslet träder i kraft kan det få stora konsekvenser i den på många håll redan hårt pressade vården.

Efter att en rad regioner infört hyrstopp, och att det kritiserade gemensamma avtal som regionerna infört för upphandling av bemanningspersonal, gick  konsultsköterskorna ihop och bildade Svensk Konsultsjuksköterskeförening.

De är nu tydliga med att de ger Vårdförbundet sitt stöd.

Arbetsmiljön måste bli bättre

– Självklart ställer vi upp för Vårdförbundet och stöttar dem, det är våra kollegor som är fast anställda. Vi har alla varit det tidigare själva. Arbetsmiljön, löner och villkor måste bli bättre för sjuksköterskor, om vi ska kunna rädda svensk sjukvård, säger Cecilia Svanlind Thörn, distriktssköterska och diabetessjuksköterska och föreningens vice ordförande.

När Vårdfokus pratar med tre av de sjuksköterskor som varit med och bildat den nya föreningen, berättar de alla att det just är den pressade arbetsmiljön och de dåliga villkoren som fått dem och många andra att lämna sina fasta anställningar.

Angelica Jularbo ingår i Svensk Konsultsjuksköterskeförenings talesgrupp.
Angelica Jularbo. Bild: Privat

– Vi instämmer med Vårdförbundet i att vårdens sjuksköterskor konstant blir överutnyttjade. Arbetsgivaren använder sig av endast kortsiktiga metoder i stället för att långsiktigt förbättra villkor och arbetsmiljö, säger Angelica Jularbo, sjuksköterska som läser en master till specialistsjuksköterska inom primärvården.

Föreningen ser att om Vårdförbundets konfliktåtgärder träder i kraft den 25 april och drar ut på tiden kan arbetsgivarna komma att vända sig till konsultsjuksköterskor för att lösa bemanningssvårigheter.

– Vi uppmanar de konsultsjuksköterskor som kan att inte ta uppdrag där det pågår konflikt och under hela konfliktens period. Det är nu av vikt att vi stöttar våra fast anställda kollegor att få bättre arbetsvillkor, säger Cecilia Svanlind Thörn.

Tror ni att de konsultsjuksköterskor som haft svårt att få uppdrag en tid har råd att avstå om de blir erbjudna uppdrag om det blir konflikt?

– Ja, det är frågan. Att vår ekonomi skulle drabbas är planerat av SKR. Vi har också fått höjda bostadsräntor och elkostnader. Våra medlemmar måste ta uppdrag ibland. Vi har hjälpt dem inte ta uppdrag i SKR:s verksamheter, i de upphandlade bolagen. Men vi har inga förbud eller pekpinnar. Men vi hör att alla kommer vara väldigt lojala så länge det bara går.

Svensk Konsultsjuksköterskeförening

  • Svensk Konsultsjuksköterskeförening har på fyra veckor fått 247 betalande medlemmar och facebook-sidan har 1400 medlemmar.
  • Föreningen är en intresseförening och inte ett fackförbund.

De vill se löneökningar, som de menar kommer både locka och hålla kvar sjuksköterskor och bidra till en bättre sjukvård.

Unga kommer att ställa krav

Amanda Lindahl, sjuksköterska och sekreterare i den nya föreningen är yngst av de tre.

Amanda Lindahl, sjuksköterska och sekreterare i den nya föreningen.

– Nu kommer en helt ny generation sjuksköterskor. Vi unga kommer inte att nöja oss med villkoren i vården. Vi kommer inte knyta händerna i fickan. Vi kommer kräva ökade löner och bättre arbetsmiljö. Om vi inte får det så tror jag att vi kommer att se en massflykt bland unga sjuksköterskor till andra yrken, säger hon.

Föreningen riktar hård kritik mot arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner har hänvisat till Nato-medlemskapet för att genomföra förändringar i kollektivavtalet.

– Det är allvarligt att Nato används som ett vapen att omkullkasta redan obefintlig arbetsmiljö. Vill de ha beredskap får de satsa på oss, för det är vi som ska stå där och ta hand om skadade. Jag undrar om Nato känner till vilken låg beredskap och bemanning vi har i svensk sjukvård, säger Cecilia Svanlind Thörn.

Konsultsjuksköterskornas plan är att nobba uppdrag i regionerna i juli och de samlar sig under #vijobbarintejuli24.

Vad hör ni från era medlemmar just nu?

– Vårdförbundet måste stå på sig nu, det är viktigare än någonsin. Vi har en brinnande vårdkris i Sverige, säger Amanda Lindahl.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida