HÖK24

Så påverkas vårdpersonal av den hotande Kommunal-strejken

Så påverkas vårdpersonal av den hotande Kommunal-strejken
Marion Vaeggemose känner viss oro inför 18 april då Kommunals strejkvarsel blir verklighet. "Om viktiga funktioner som patienthotellet, maten och tvätten försvinner, då får vi det svårt." Foto: Ulf Huett och Getty Images

Om en vecka kan Kommunals strejkvarsel bli verklighet. I Region Dalarna finns en risk att vårdpersonalen står utan rena arbetskläder och att förlossningsenheterna blir överbelagda om patienthotellet stänger. ”Självklart påverkar det alla om Kommunals grupper inte finns. Det här visar att alla välfärdens medarbetare behövs”, säger Vårdförbundets avdelningsordförande Marion Vaeggemose.

11 april Uppdaterad 11 april

På onsdagen presenterade medlarna ett slutbud i Vårdförbundets och SKR/Sobonas pågående avtalsförhandlingar. Ställningstaganden från parterna väntas inom kort. Fackförbundet Kommunal lyckades inte komma överens med arbetsgivarparterna och varslade tidigare i veckan om konfliktåtgärder. Den eventuella strejken omfattar mer än 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser i hela landet. Berörda yrkesgrupper är bland annat köks- och måltidspersonal, vaktmästare, lokalvårdare, steriltekniker och transportörer i kommuner, regioner och Sobonabolagen S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus.

I Region Dalarna står Fredriksborgstvätten, som tar hand om vårdpersonalens arbetskläder, och flera funktioner inom Falu lasarett på listan över varslade arbetsplatser. Det gäller bland annat patienthotellet, vaktmästeriet, sterilcentralen och ett antal matserveringar.

Ökad infektionsrisk

En strejk skulle enligt Vårdförbundet Dalarnas avdelningsordförande Marion Vaeggemose påverka arbetsmiljön för all vårdpersonal.

– Om vi inte har rena arbetskläder ökar infektionsrisken. Man kan förstås köpa in kläder gjorda i engångsmaterial till operationsavdelningar, men det innebär också en kostnad och det gäller att få tag i dem. Jag antar att samma verksamheter varslas i alla regioner, vilket försvårar möjligheterna att be andra om hjälp. En risk är att de som jobbar på mottagning får ha samma kläder två dagar i rad.

Hon tror också att varslet på sterilcentralerna kan leda till att färre operationer kan genomföras.

På patienthotellet finns många patienter som hör till förlossningen och bb. Om arbetsgivaren behöver stänga enheten tvingas bb hantera överbeläggning för de nyförlösta.

– Eventuellt kan man behöva skicka hem vissa tidigare än tänkt och då behöva använda bvc-verksamheten på ett utökat sätt. Överbeläggning kan förorsaka ökad stress för våra medlemmar eftersom de inte hinner med allt de ska göra. Falu lasarett är den enda förlossningsenheten i Dalarna så det finns inga andra kliniker att hänvisa födande eller nyförlösta till inom regionen, säger Marion Vaeggemose.

Sparar in på service

Att matserveringen minskar får konsekvenser för alla, spår hon.

– De som jobbar kan ju ta med sig mat, men vad ska patienter och anhöriga göra? Det är många som går till kaféet, både inneliggande och besökare.

Strejkvarslet kom samtidigt som politikerna i Region Dalarna beslutade att spara 20 miljoner kronor per år på vårdnära service. Därmed försvinner 40 av 125 anställda med uppgift att sköta städning, påfyllnings av förråd, transporter och mathantering. På måndag, 15 april, väntas också besked om tillfälligt anställningsstopp, enligt Marion Vaeggemose.

– Vårdnära service har avlastat främst undersköterskor, läkare och sjuksköterskor, vilket gett dem mer tid för patienterna. Om inte någon annan sköter städningen måste vårdpersonalen göra det. Men arbetsgivaren måste förstås upprätta en prioriteringsordning, för det finns inte tid att göra detta för våra medlemmar.

Ännu råder ingen panik, men Marion Vaeggemose känner viss oro inför 18 april då Kommunals strejkvarsel kan bli verklighet.

– Om viktiga funktioner som patienthotellet, maten och tvätten försvinner, då får vi det svårt, säger hon till Vårdfokus.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida